BiH već gubi novac: 15 miliona eura iz EU otišlo na Kosovo

Radiosarajevo.ba
BiH već gubi novac: 15 miliona eura iz EU otišlo na Kosovo

Bosna i Hercegovina izgubila je prvih 15 od ukupno 47 miliona eura pomoći Evropske unije.

Kako je objavio komesar EU za proširenje Štefan Fule, novac koji je prethodno bio određen za BiH otišao je kosovskim Srbima.

“Evropska komisija prerasporedit će dodatna finansijska sredstva u okvirima Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) EU kako bi podržala provođenje „Prvog sporazuma o principima" kojim se normaliziraju odnosi Kosova i Srbije. Poseban IPA program pomoći će da budu zadovoljene potrebe Srba u općinama širom Kosova, gdje su oni u većini. Poseban akcent dat je općinama koje su na sjeveru Kosova. Novac će se ciljano trošiti na projekte infrastrukture, ruralnog i regionalnog razvoja, zapošljavanje i zaštitu okoliša”, navedeno je u saopćenju iz Fileovog ureda.

Precizirano je da se radi o 15 miliona eura te da je moguće da se pošalju dodatna sredstva, što će biti odlučeno na osnovu procjena potreba Kosova: “Ovaj novac dodijelit će se Kosovu kao dodatak na 65-70 miliona eura pomoći koju je EU odredila za ovu godinu.”

Odluku da se obustavi dio pomoći BiH iz IPA fondova za ovu godinu komesar File objavio je 16. oktobra, nakon tadašnje neuspjele runde razgovora o presudi „Sejdić - Finci". No, ovdje nije kraj. Upitni su i IPA 2 fondovi, i to ne samo zbog presude „Sejdić - Finci" nego i zbog nepostojanja koordinacijskog mehanizma. Sve dok se i to pitanje ne riješi, stotine miliona eura koje bi BiH trebala dobiti od EU na poklon, neće biti na raspolaganju.

Potvrdu pretpostavke da je dodatna pomoć Kosovu došla iz sredstava koje je EU odredila za BiH, Avaz je dobio u Briselu. Visoki zvaničnik Evropske komisije, uz molbu da mu ne otkrivamo identitet, rekao je da je ta informacija „na pravom tragu".

“To jeste novac koji je bio namijenjen BiH. S obzirom na zastoj u reformama i nepostojanje dogovora o presudi „Sejdić - Finci", pokrenuta je procedura za preraspoređivanje 47 miliona eura iz bh. paketa. Prvih 15 miliona dodijeljeno je Kosovu. Što više vaši političari budu razvlačili postizanje dogovora i rješavanje otvorenih pitanja s EU, to će gubitak za BiH biti veći”, rekao je on.

Briselski izvor otkriva da komesar File intenzivno lobira i da se BiH uskrate i drugi izvori finansija, dostupni putem međunarodnih finansijskih ustanova. U prvom redu se radi o novcu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

“Ovih dana File ima sastanke s evropskim članovima ovih institucija te još nekih banaka, tokom kojih će se razmatrati mogućnosti da i one slijede primjer EU i, ako ne bude dogovora, BiH izoliraju i ekonomski, ne samo politički.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak