BiH učestvuje u pokretanju 'Unije za inovacije'

Radiosarajevo.ba
BiH učestvuje u pokretanju 'Unije za inovacije'

Sastanak ministara zemalja zapadnog Balkana s komesarkom Evropske komisije za istraživanje, inovaciju i nauku Máire Geoghegan-Quinn, kojem će prisustvovati i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, bit će održan u četvrtak u Bruxellesu.

Cilj sastanka je da se s ministrima zapadnog Balkana prodiskutuje saradnja u oblasti istraživanja i inovacija, s posebnim naglaskom na pokretanje Unije za inovacije kao jedne od vodećih inicijativa strategije Evropske unije ''Evropa 2020.'', kao i pripreme za program ''Horizont 2020.'' koji će od 2014. godine zamijeniti dosadašnji program FP 7, saopćeno je u srijedu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sastanku će prisustvovati generalni direktor Generalne direkcije za istraživanje i razvoj Evropske komisije Robert Jan Smits i predstavnici Generalne direkcije za proširenje Evropske unije.

Na sastanku bit će razmijenjene informacije i o korištenju IPA sredstava za oblast nauke.

Ministar Nović  informirat će učesnike sastanka da BiH s posebnom pažnjom prati aktivnosti i politike Evropske unije, posebno kada je riječ o strategiji ''Evropa 2020.'' i Uniji za inovacije, te budućem programu ''Horizont 2020,'' i nastoji da gradi sopstvene kapacitete da bi ispunila obaveze i odgovorila na buduće izazove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak