BiH u društvu Fidžija i Svazilanda

Radiosarajevo.ba
BiH u društvu Fidžija i Svazilanda

 

Bosna i Hercegovina našla se u društvu Kambodže, Fidžija i Svazilanda, u veoma negativnoj grupi Indeksa ekonomskih sloboda kojeg svake godine objavljuju fondacija The Heritage i Wall Street Journal. Čak su i Gambija te Burkina Faso bolje plasirane od nas.

Naša zemlja je na 104. mjestu liste slobodnih ekonomija svijeta, u grupi imena „Uglavnom neslobodne države“. Prema pisanju Fondacije, ocjena ekonomske slobode u BiH je 57.3, što je za 0,2 poena lošije od prošle godine, a od 43 zemlje u evropskoj regiji mi smo na 38. mjestu. Sve susjedne države su na boljoj poziciji.

Nakon nekoliko godina snažnog ekonomskog rasta, dalje se navodi, ekonomski performans BiH se pogoršava, dijelom zbog globalnog ekonomskog usporavanja, ali i zbog sporog tempa u tranziciji ka zakonodavnoj efikasnosti i politici otvorenog tržišta.

„Temelj ekonomske slobode u BiH je slab i nejednak u cijeloj zemlji. Slaba zaštita vlasničkih prava i široko raširena korupcija obeshrabruju poduzetničke aktivnosti. Vladavina prava je slaba, dok su lokalni sudovi predmetom značajnog političkog uplitanja te nemaju dovoljno resursa da efektivno procesuiraju kompleksne zločine“, stoji u Izvještaju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak