BiH tema razgovora Pape i Josipovića

Radiosarajevo.ba
BiH tema razgovora Pape i Josipovića

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI razgovarali su danas u Zagrebu u četri oka, a kako se nezvanično saznaje aktuelne teme bile su skoro pristupanje Hrvatske EU i stanje na jugoistoku Evrope, posebno u BiH, prenosi Slobodna Evropa.

Nakon susreta sa Josipovićem, papa je razgovarao i sa premijerom Jadrankom Kosor, koja je rekla novinarima da Hrvatska ima punu podršku poglarava Rimokatoličke crkve na putu ka EU.

Ona je rekla da je prenijela papi da hrvatska javnost njegovu posjetu doživljava kao novu nadu i ohrabrenje da se što prije završe pregovore i da Hrvatska kao 28. članica pristupi EU.

"Čuli smo riječi podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", rekla je Kosorova, dodavši da je papina posjeta veliki događaj za Hrvatsku.

U svom prvom obraćanju nakon slijetanja na zagrebački aerodrom, papa se založio da Hrvatska kao skora članica EU snagom svoje tradicije pridonese da Unija vrednuje ljudske i hrišćanske vrijednosti evropske kulture.

"Hrvatski narod od početaka pripada Evropi i na specifičan način joj daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima", rekao je papa, apelujući da Hrvatska, na pragu ulaska u EU, pridonese njegovanju moralnih vrijednosti ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu Evrope, nasuprot izazovima savremene kulture prožete raslojavanjem, nestabilnošću i individualizmom bez obaveza.

Razgovarajući, po tradiciji, sa novinarima u avionu kojim je letio, papa Benedikt XVI je iznio mišljenje da je nadbiskup Alojzije Stepinac, bliski saradnik ustaške NDH-a, bio, kako je rekao, veliki pastir i hrišćanin te čovjek egzemplarnog humanizma.

Poglavar Katoličke crkve smatra da je sudbina Stepinca bila da živi u dvije "suprotstavljene i antihumanističke diktature prvo u ustaškom režimu, gdje je braneći Srbe, Jevreje i Rome branio humanizam, a potom u diktaturi komunizma, gdje se borio za vjeru i humanizam".

Nakon kraćeg odmora, važne političke poruke Benedikta XVI očekuju se poslijepodne u Hrvatskom narodnom pozorištu gdje će se okupiti društvena i politička elita Hrvatske i diplomatski kor.

Poslijepodne usplijediće druženje s istaknutim osobama iz javnog života i mladima, a sutra velika misa na zagrebačkom Hipodromu, što je i centralni događaj papine posjete Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak