BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo

Radiosarajevo.ba
BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Sarajevu s evropskim koordinatorom za funkcionalne zračne blokove pri Evropskoj komisiji Georgeom Jarzembowskim o mogućnostima da bh. institucije preuzmu zračni prostor BiH. 

Ministar Hadžić je podsjetio kako gornji i donji sloj zračnog prostora BiH i dalje kontroliraju Srbija i Hrvatska, dok bh. agencije kontrolišu samo aerodromske frekvencije. 

Najavio je da će BiH s Evropskom organizacijom za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) od 7. do 10. maja izvršiti probni test kontrole zračnog prostora BiH, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, objavila je novinska agencija Fena. 

"BiH je tehnički spremna da preuzme kontrolu neba. Do kraja godine trebalo bi da preuzmemo donji sloj, dok je rok za preuzimanje kompletne kontrole zračnog prostora BiH 15. april 2013", kazao je ministar Hadžić, dodajući da je BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo.

Prema ranijim informacijama, Hrvatska i Srbija su na bh. nebu zaradili desetine maraka; BiH, navodno, godišnje gubi oko 60 miliona KM po ovom osnovu.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak