Bih - Slovenija: Korak naprijed ka viznoj liberalizaciji

Radiosarajevo.ba
Bih - Slovenija: Korak naprijed ka viznoj liberalizaciji

U Ambasadi BiH u Ljubljani počeo je sa radom novi sistem izdavanja putnih isprava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH, što bi trebalo da bude još jedan korak naprijed ka viznoj liberalizaciji, izjavio je Srni direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan.

"Odluku o viznoj liberalizaciji donose članice EU, a Slovenija je jedna od njih. Ukoliko ubijedimo jednu od članica, pokažemo da imamo dobar sistem, normalno da je to jedan od koraka naprijed", rekao je Macan.

Macan je u Ljubljani prisustvovao seminaru pod nazivom "Dostizanje standarda za viznu liberalizaciju", u okviru kojeg su se službenici konzularnih odjeljenja osam DKP-a BiH upoznali o iskustvima Slovenije u ovoj oblasti.

On je dodao da su slovenački predstavnici zadovoljni novim sistemom koji im je predstavljen.

"Vrlo sličan način rada je kod njih kao i kod nas, s tim što mi imamo određeni tehnički napredak u odnosu na njih, jer se kod nas uzima digitalna fotografija, a kod njih se još vrši skeniranje", rekao je Macan.

Seminar u Ljubljani održan je u okviru Programa saradnje Slovenije i BiH, a u organizaciji Centra za evropske perspektive Ministarstva inostranih poslova Slovenije.

U okviru seminara, službenici konzularnih odjeljenja osam DKP-a BiH upoznali su se o iskustvima Slovenije u postupku izdavanja putnih isprava državljanima u inostranstvu, zaštitnim elementima biometrijskih putnih isprava, registrima putnih isprava, zakonodavnom okviru EU u ovoj oblasti, te drugim pitanjima od značaja za uspješan rad na primjeni novog sistema putnih isprava u BiH.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak