'BiH prva u regionu za podršku države Turske'

Radiosarajevo.ba
'BiH prva u regionu za podršku države Turske'


Bosna i Hercegovina prednjači kada je u pitanju podrška države Turske u poređenju sa zemljama regiona, a kada se radi o podršci kroz javni sektor, poručio je na panelu održanom u Doboju ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, javio je novinar agencije Anadolija.

On je podsjetio da u Turskoj živi oko sedam miliona Balkanaca, a oko dva miliona su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

„Danas ti ljudi kako misle na interese Turske tako misle i kako pomoći BiH“, rekao je ambasador Yildiz, dodajući da i Tursku i BiH vidi kao evropske zemlje.

„Mi vjerujemo u viziju evropskih osnivača, jer je ta vizija i nakon velikih ratova u tim zemljama uspjela da ih održi na jednom mjestu“, rekao je Yildiz.

On je podsjetio i na desetogodišnje pregovore Turske o pristupanju EU, izražavajući želju da BiH u što kraćem roku otpočne pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Ambasador Yildiz je govoreći o njegovoj prošlosedmičnoj posjeti centrali NATO-a u Bruxellesu, rekao da je veliki gubitak činjenica da zemlje kao što su BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija nisu dio jedne takve organizacije.

Na pitanje novinara da uporedi turske investicije u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, on je rekao da je BiH prva na toj listi kada je u pitanju podrška kroz javni sektor.

Predsjednik Upravnog odbora turskog Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV) Muzaffer Cilek rekao je da je kao privrednik radio u više od 60 zemalja, te da u BiH posjeduje tri firme kao i da se "u BiH lakše posluje nego u nekim razvijenim zemljama".

U okviru posjete delegacije na čelu sa ambasadorom Yildizom upriličene  u okviru projekta “Most kulture i civilizacije između Turske i BiH u okviru intergacija i ekonomske saradnje sa Evropskom unijom”, koji je organizirao Evropski pokret u Doboju, organizovan je i panel na kojem je govoreno o Turskoj kao prednosti ili problemu EU.

Na panelu čiji je moderator bio predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini (BiH) Predrag Praštalo, govorio je turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz, predsjednik Upravnog odbora turskog Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV) Muzaffer Cilek, direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbas, te Edhem Pašić predstavnik Ureda za posebne diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini (BiH) Predrag Praštalo se u  govoru zahvalio turskoj ambasadi u BiH na podršci dodajući kako će se ova vrsta sastanaka nastaviti u 12 bosanskohercegovačkih gradova s ciljem poboljšanja ekonomskih prilika u ovim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak