BiH prijeti rizik od poliomijelitisa: Niske stope vakcinisanja povećavaju opasnost od epidemije

4
Radiosarajevo.ba
BiH prijeti rizik od poliomijelitisa: Niske stope vakcinisanja povećavaju opasnost od epidemije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Godišnje izvješće za 2023. godinu o stanju i aktivnostima u borbi protu poliomijelitisa, opasne virusne bolesti koja može izazvati trajnu paralizu.

Poliovirus je gotovo iskorijenjen u mnogim dijelovima svijeta, ali u posljednje vrijeme predstavlja prijetnju, posebice u zemljama s niskom stopom imunizacije.

U Bosni i Hercegovini, unatoč naporima, pokrivenost cijepljenjem protu poliomijelitisa ostaje ispod optimalne razine, što je dovelo do toga da se zemlja smatra visokorizičnom.

Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM

Europski Regionalni odbor za certifikaciju eradikacije poliomijelitisa (RCC) izrazio je zabrinutost zbog činjenice da čak 64 posto populacije živi u područjima gdje je pokrivenost trećom dozom polio vakcine (POL3) ispod 80 posto, što povećava rizik od ponovnog izbijanja bolesti.

Tokom 2023. godine, zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini intenzivno su radile na nadzoru i prijavljivanju sumnjivih slučajeva akutne flakcidne paralize (AFP), što je ključni indikator za otkrivanje poliomijelitisa. Iako su svi prijavljeni slučajevi isključeni kao polio, što je potvrđeno analizom medicinske dokumentacije, situacija i dalje zahtijeva povećani oprez i napore za jačanje imunizacijskih programa.

S obzirom na visoki rizik, Europski Regionalni odbor pozvao je Bosnu i Hercegovinu da poduzme žurne mjere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija. U odgovoru na ovu preporuku, imenovane su kontakt osobe za RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt, koje će biti odgovorne za praćenje i provedbu mjera za suzbijanje širenja virusa.

U Izvješću koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo i prihvatilo,  potvrđeno je da su svi podaci i izvješća za 2023. godinu dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u skladu s međunarodnim standardima, s ciljem očuvanja javnog zdravlja i sprječavanja ponovnog izbijanja poliomijelitisa u zemlji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak