BiH ponovo jedna od najkorumpiranijih zemalja Evrope

Radiosarajevo.ba
BiH ponovo jedna od najkorumpiranijih zemalja Evrope

Prema posljednjem izvještaju o korupciji u svijetu koji je danas objavila organizacija Transparency International, zemlje sa najvišim stepenom korupcije na Balkanu su Albanija, Kosovo, Srbija i Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju Transparency Internationala, od zemalja Balkana najlošije su rangirani Albanija, koja se nalazi na 116. mjestu, i Kosovo koje je na 111. mjestu od ukupno 177 zemalja svijeta, koliko je obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Nakon Albanije i Kosova, koji su ujedno svrstani među zemlje s najvišim stepenom korupcije u Evropi ali i svijetu, slijedi Srbija koja se ove godine našla na 72. mjestu po stepenu percepcije korupcije, kao i Bosna i Hercegovina.

Ove dvije susjedne države 72. mjesto dijele sa zemljama kao što su Sao Tome i Principe, Brazil i Južnoafrička Republika.

Od zemalja regije, prema ovom izvještaju, najbolje je rangirana Hrvatska koja se našla na 57. mjestu, kao i Crna Gora i Makedonija, koje se nalaze na zajedničkom 67. mjestu.

Od većine zemalja Balkana, prema stepenu korupcije, mnogo bolje su plasirane zemlje kao što su Gana, Namibija, Lesoto, Gruzija i Ruanda.

Od zemalja iz šire regije, Mađarska je pozicionirana na 47. mjestu, Turska 53., Rumunija 69., Bugarska 77. i Grčka na 80. mjestu.

Posmatrano na evropskom nivou, zemlje sa najvišim stepenom korupcije su Ukrajina na 144. mjestu, a slijede Bjelorusija, Albanija, Kosovo, Moldavija, Armenija, Grčka, Bugarska, Srbija i BiH.

S druge strane, zemlje u svijetu sa najmanjim stepenom korupcije su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška, Singapur, Švicarska, Holandija, Australija i Kanada.

I ove godine, kao i prethodnih, zemlje sjeverne Evrope su se našle u samom vrhu zemalja sa najnižim stepenom korupcije u politici i javnom životu.

Na samom dnu, prema stepenu korupcije, nalaze se Somalija, Sjeverna Koreja, Afganistan, Sudan, Južni Sudan, Libija, Irak, Uzbekistan, Turkmenistan i Sirija.

Od ostalih razvijenih zemalja u svijetu, prema stepenu korupcije, Sjedinjene Američke Države (SAD) su na 19. mjestu, Kina na 80., Francuska na 22., Rusija na 133., Japan na 18. i Njemačka na 12. mjestu.

Prema navedenom istraživanju, najveći pad na listi ove godine u odnosu na prošlu zabilježili su Sirija, koja je pala na 168. mjesto, čak 24 mjesta niže u odnosu na 2012. godinu, i Španija, koja je pala za 10 mjesta i nalazi se na se 40. mjestu.

S druge strane, najveće poboljšanje ostvario je Mijanmar, koji je u odnosu na prošlu godinu, kada je bio na 172. mjestu, napredovao za šest poena, i sada se nalazi na 157. mjestu.

Transparency International listu percepcije korupcije objavljuje na godišnjem nivou od 1995. godine, a zemlje se rangiraju prema percepciji nivoa korupcije u javnom sektoru, kroz procjene stručnjaka i ankete na skali od 100 poena, što znači da imaju vrlo nizak stepen korupcije, do 0 što znači da su izuzetno korumpirane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak