BiH odlična za majke, Niger najgori

Radiosarajevo.ba
BiH odlična za majke, Niger najgori

Zapadnoafrička država Niger je u protekloj godini bila najgore mjesto na svijetu majke. Niger je na neslavnom posljednjem mjestu ove liste nakon dvije godine zamijenio Afganistan.

Norveška je, pak, najbolje mjesto za majke, navodi se u posljednjem izvještaju organizacije Save the Children.

Bosna i Hercegovina, zanimljivo, našla se u sekciji gdje su najrazvijeniji, zajedno sa ostatkom zemalja bivše Jugoslavije, ali je bolje plasirana samo od Makedonije i Albanije. Najbolja od ex-jugoslovenskih zemalja je Slovenija, koja kotira na visokom, dvanaestom mjestu.

Poredak zemalja organizacije Save the Children stiže kao dio redovnog, godišnjeg izvještaja u kojem se porede ambijenti za majke u 165 država. Gleda se, objavio je BBC, nekoliko faktora, poput zdravlja, edukacije, ekonomskog statusa, prehrane...

Afganistan, Yemen, Guinea-Bissau...

Niger se našao na posljednjem mjestu zbog regionalne krize sa hranom. Iznad Nigera, nalaze se Afganistan, Yemen, Guinea-Bissau, Mali... Svi su u trećoj sekciji, u kojoj im društvo prave 'najmanje razvijene zemlje'.

Među najboljim mjestima za biti majka, poslije Norveške, jesu Island, Švedska, Novi Zeland i Danska.

Organizacija je upozorila kako hroničan manjak kvalitetne ishrane stvara pothranjene majke, koje imaju ranjive bebe. Save the Children ističe:

„Majke su siromašne, suviše rade, slabo educirane i lošeg zdravlja, nerijetko nisu u stanju da adekvatno hrane djecu, što ima velik i nepovratan efekat (na čovječanstvo).“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak