BiH: Od 1. jula znatno smanjeni i izvoz i uvoz

Radiosarajevo.ba
BiH: Od 1. jula znatno smanjeni i izvoz i uvoz

Od 1. jula, kada je Hrvatska postala članica Evropske unije, znatno je smanjen promet robe u BiH i iz nje, potvrdio je za Dnevni avaz portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević. 

Tako je preko Graničnog prijelaza Bosanska Gradiška, koji je, uz onaj na Bijači, određen za inspekcijske kontrole robe biljnog i životinjskog porijekla pri izvozu robe u EU, za osam dana prometovalo tek 2.500 kamiona. 

Kako je potvrdio Kovačević, taj promet za oko 15 posto je manji nego u istom periodu prošle godine. Još je manji broj kamiona ušao, odnosno izašao iz BiH preko GP Bijača. 

"U BiH je preko Bosanske Gradiške uvezena roba u 1.400 kamiona, a izvezeno je proizvoda u 1.100 teretnih vozila. Preko GP Bijača u prvih šest dana jula prešlo je 300 kamiona, od kojih 200 s uvoznom, a 100 kamiona s izvoznom robom", kaže Kovačević, dodajući da je, osim ovog, evidentiran i znatan broj praznih kamiona s obje strane granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak