BiH nudi Hrvatskoj koridor preko Neuma

Radiosarajevo.ba
BiH nudi Hrvatskoj koridor preko Neuma

Bosna i Hercegovina ima prijedlog na osnovu kojeg bi se riješila saobraćajna povezanost juga Hrvatske, povezivanjem schengenskih prostora Evropske unije. Kako javlja HRT, BiH Hrvatskoj nudi koridor kroz Neum, odnosno, podržat će izgradnju autoputa do Dubrovnika.

Prijedlog još nije iznijet EU, jer BiH to prvo želi riješiti s Hrvatskom, rekao je pomoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić, gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, prenose hrvatski mediji.

Time bi i ogromna investicija Pelješkoga mosta, morala sačekati neka druga vremena, jer bi se na ovaj način saobraćajna izoliranost krajnjega hrvatskog juga riješila jeftinijom varijantom.

Autoput za Dubrovnik bi, prema bh. prijedlogu, jednim dijelom bila neumska obilaznica, a drugim potpuno zatvoreni koridor. Tačnije, prema prijedlogu radi se o nastavku autoceste Metković-Neum-Doli-Osojnik, a koridor bi se račvao 7-8 km od magistrale u Neumu. Jedan krak bi išao prema BiH, a drugi prema Dubrovniku.

Sada predstoje razgovori ministara prometa RH i BiH, rekao je Bajrambašić za HTV. Njime bi se putovalo bez zaustavljanja, bez carine, a izgradnja bi se finansirala novcem iz evropskih fondova. Dodao je da bi se kružnim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi video nadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom.

Podsjećamo, sličnu ideju iznio je i novi hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. "Mogu odgovorno reći da će jedan od prvih mojih poteza biti sastanak s bh. ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma, koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug", rekao je Dončić.

S odustajanjem od gradnje Pelješkoga mosta ne slaže se HDZ-ov dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, a o spornom su se mostu od same najave projekta podijelili i stručnjaci i javnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak