BiH nespremna za Vijeće sigurnosti

Radiosarajevo.ba
BiH nespremna za Vijeće sigurnosti

Misija BiH u Ujedinjenim nacijama trenutno nema dovoljno kapaciteta da bi za manje od mjesec počela da odlučuje u Vijeću sigurnosti UN-a, niti se išta radi na tome da ovo stanje bude promijenjeno, potvrđeno je juče u Vijeću ministara BiH.

Aleksandar Obradović, savjetnik za informisanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, kaže da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP), koji je bio dvaput na dnevnom redu, još nije korigovan i dostavljen iz ovog ministarstva na usvajanje.

Od ovog pravilnika u velikoj mjeri zavisi organizacija ne samo bh. misije u UN-u nego i drugih diplomatsko-konzularnih predstavništva i samog ministarstva.

Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova BiH, nije juče mogao dati komentar o ovom dokumentu jer je na službenom putu, dok je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić ocijenila da BiH jako kasni sa unutrašnjom organizacijom svoje misije u New Yorku i raspodjelom zadataka koje nameće članstvo u Vijeću sigurnosti.

"Ministar je više puta ponovio da je unutrašnja organizacija u njegovoj nadležnosti, ali ja mogu samo konstatovati da u Misiji u UN-u mora, uz obavezan nacionalni, biti uspostavljen i profesionalni balans angažovanjem iskusnih diplomata. Trenutno se samo zna šta je u opisu poslova šefa Misije u New Yorku, a sve ostalo je improvizacija jer ništa nije u skladu sa postojećom unutrašnjom organizacijom", kazala je Trišić-Babićeva.

Prema informacijama iz Predsjedništva BiH, nedavno je šefu bh. diplomatije stiglo pismo iz Kabineta generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona, gdje se zahtijeva da do 17. decembra bude poslat precizan plan unutrašnje organizacije u bh. misiji sa imenima i rangom diplomata.

"Ne mogu komentarisati te informacije jer organizacija Misije je posao i Savjeta ministara, koji usvaja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, i Predsjedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku", rekla je Trišić-Babićeva.

Irena Kljajić, savjetnica za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, nije juče odgovorila kada će na dnevnom redu biti način odlučivanja i organizacija rada u bh. misiji pri UN-u zbog nestalnog članstva BiH u Vijeću sigurnosti.

Ranije je iz Predsjedništva BiH potvrđeno da je na konsultacijama bilo riječi o budućem načinu rada i donošenju odluka BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, ali do danas ta tačka nije bila na dnevnom redu sjednica.

Iako nema konkretnih aktivnosti za jačanje bh. misije u UN-u, iz MVP-a svakodnevno stižu saopštenja o proslavama i prijemima u bh. ambasadama zbog prijema BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti.

Mjesto i za Alkalajevu šeficu Kabineta


Prema pravilniku koji je Sven Alkalaj dvaput upućivao Savjetu ministara, u novom Odjelu za koordinaciju aktivnosti Savjeta bezbjednosti UN-a trebalo bi da radi šest ljudi, dok je u Misiji BiH u Njujorku planirano 16 članova, što je sedam više nego po postojećoj sistematizaciji.

U bh. misiji u New Yorku Alkalaj je angažovao dvoje diplomata po ugovoru o djelu, a planirano je da misija bude ojačana i manje iskusnim diplomatama. Kako smo saznali, za političkog koordinatora sa Savjetom bezbjednosti UN-a Alkalaj je planirao imenovati Eminu Merdan, svoju bivšu sekretaricu, a sadašnju šeficu Kabineta, koja nema diplomatskog iskustva. Prema podacima sa web stranice Misije BiH u UN-u, sada je tamo angažovano devet ljudi, a dvojica savjetnika rade po ugovoru o djelu, što ne postoji u diplomatskoj praksi.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak