'BiH nema novca za istinu o Markalama'

Radiosarajevo.ba
'BiH nema novca za istinu o Markalama'


Grupa stručnjaka, predvođena profesorom Berkom Zečevićem, radi na izradi sveobuhvatne studije o stravičnom zločinu na pijaci Markale, kada je granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubila 68 građana.

"Hoćemo da imamo kompletnu studiju o ovom slučaju. To će biti ekspertiza koja će predstavljati odgovor naučne misli BiH na ono što se dešavalo ovdje tokom rata", kazao je Začević.

Ističe da mu je cilj da izvede niz eksperimenata koji bi upotpunili opću sliku o tome kakve efekte može izazvati jedan minobacački projektil kada padne u urbani dio, u kojem se nalazi mnogo civilnog stanovništva. S obzirom na nedostatak sredstava, za ovaj posao bit će mu potrebno oko godinu.

Kako je kazao za Dnevni Avaz, na ovaj potez potaknut je, kako kaže, činjenicom da u posljednje dvije godine postoji intenzivna propaganda u RS-u i Srbiji, gdje se na svaki način osporava da je projektil koji je izazvao razaranja i ljudske gubitke došao sa strane koju je kontrolirala Vojska RS.

"Ja sam više puta na suđenjima pokazao, odgovarajućim tumačenjima dokaza, da je projektil ispaljen s položaja VRS-a i u svim slučajevima sud je to uvažio. Ispitivanja koja sada radimo, dakle, nisu zbog sumnje, nego ih provodimo s ciljem da kada, recimo, nekom laiku tumačim šta se desilo, da njemu to bude potpuno jasno", pojašnjava Zečević.

Ističe da je očekivao da će posao završiti za nekoliko mjeseci. No, s obzirom na raspoloživa finansijska sredstva, trebat će mu najmanje godina. Obraćao se državnim strukturama, ali od njih je dobio tek saglasnost da može vršiti eksperimentalna istraživanja, bez finansijske podrške.

"Kolege na Mašinskom fakultetu i ja radimo polako, bez tenzija, dokumentiramo jedan po jedan segment cijelog događaja", kazao nam je Zečević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak