'BiH ne samo da samu sebe blokira, već nazaduje od 2006.'

Radiosarajevo.ba
'BiH ne samo da samu sebe blokira, već nazaduje od 2006.'

Godina koja je na izmaku nije bila dobra godina za Bosnu i Hercegovinu, o čemu najbolje znaju sami građani.

Ovu ocjenu je u izjavi za Fenu dao potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Jelko Kacin, zamoljen za komentar dešavanja na evropskom putu BiH u 2013. i očekivanja u 2014. godini.

„BiH ne samo da samu sebe blokira već zapravo nazaduje od 2006, ali protekle godine je sva sklerotičnost i nefunkcionalnost političkog procesa u BiH došla do izražaja. Prije svega u neuspjehu primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i maratonskim sesijama s komesarom Štefanom Fueleom koje nisu urodile plodom“, naveo je Kacin.

Dok ekonomija BiH i nezaposlenost i dalje idu u sunovrat, smatra on, nekolicina pripadnika političke elite nije mogla da nađe konsenzus o najosnovnijim pitanjima kao što je demokratsko pravo svakog građanina da se kandiduje na izborima.

„Ako se takvo ponašanje usporedi s državničkom odgovornošću i posvećenešću dvojice premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, farsa u BiH postaje posve transparentna i porazavajuća“, naglasio je.

Konstatira da nema nikakve odgovornosti prema građanima, a još manje prema ekonomiji.

„Gdje je tu budućnost? Promjene su neophodne i nadam se da će one doći u 2014. godini, i to prije izbora u oktobru. Nezaobilazni faktor u tome će biti angažman međunarodne zajednice, a naročito Berlina i Vašingtona. BiH treba novi ustav, ali i mnoge nove političare, jer je to jedini put naprijed“, zaključio je Kacin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak