BiH ne provodi preporuke UN-a

Radiosarajevo.ba
BiH ne provodi preporuke UN-a

Predstavnici TRIAL-a, švicarske organizacije koja se bori protiv nekažnjivosti, danas su se sastali s predstavnicima Radne grupe UN-a za prisilne i nedobrovoljne nestanke da bi prezentirali trenutnu situaciju porodica nestalih osoba i udruženja koja ih predstavljaju u Bosni i Hercegovini, te iskazali zabrinutost zbog neprovođenja preporuka sadržanih u izvještaju koji je Radna grupa sačinila nakon svoje posjete BiH, saopćeno je iz ove organizacije.

Kako bismo alarmirali Ujedinjene nacije vezano za brojne poteškoće BiH u potpunom provođenju i poštivanju Deklaracije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, TRIAL je 2009. godine podnio opće navode Radnoj grupi. 

Kao rezultat podneska, Radna grupa je posjetila BiH od 14. do 21. juna 2010. godine, dok je iste godine u decembru objavila izvještaj u kojem je formulirala brojne preporuke vladi da bi se zagarantirala i poštivala prava porodica nestalih osoba u BiH i udruženja koja ih predstavljaju. 

Ovaj izvještaj je 7. marta 2011. zvanično predstavljen Vijeću za ljudska prava UN-a, dok je BiH pozvana da Radnoj grupi podnese plan o koracima koje namjerava poduzeti da bi provela spomenute preporuke u roku od 90 dana, koji je istekao 7. juna 2011. godine. 

U međuvremenu, TRIAL je 22. i 23. marta ove godine u Sarajevu održao radionicu tokom koje se 19 udruženja porodica nestalih osoba iz cijele BiH upoznalo o sadržaju izvještaja. 

Nadalje, 16 udruženja učesnika na radionici su usvojili Zajedničku platformu u kojoj podržavaju preporuke Radne grupe, potencirajući prioritete na koje se BiH mora fokusirati i dodavajući još neke druge preporuke državnim institucijama. 

U maju je bh. vlastima proslijeđena Zajednička platforma, uz zahtjev da se do 7. juna udruženja informišu o koracima koji se planiraju poduzeti, da bi se u potpunosti provele preporuke Radne grupe. 

Do kraja juna bh. vlasti, osim Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nisu uspjele dati povratne informacije na Zajedničku platformu, niti su bilo kakve mjere poduzete da bi se provele preporuke Radne grupe. 

Zabrinut zbog ovakve situacije TRIAL je prenio članovima Radne grupe zahtjeve i očekivanja udruženja porodica nestalih u BiH, pozivajući Radnu grupu da stupi u kontakt s bh. vlastima i osigura potpuno provođenje preporuka vezanih za prava ove ranjive kategorije žrtava.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak