BiH najrizičnija za ulaganje u cijeloj regiji

Radiosarajevo.ba
BiH najrizičnija za ulaganje u cijeloj regiji

U poređenju sa zemljama u regionu, BiH je najrizičnija za ulaganje, pokazuje Mapa političkih rizika za ovu godinu, koju su izradile američka osiguravajuća kuća Marsh i konsultantska kompanija Maplecroft, pišu Nezavisne.

Bolje su ocijenjene Hrvatska, Srbija, Crna Gora, pa i Albanija. Naša je zemlja ocijenjena sa 5,53 (od mogućih deset), dok je, primjera radi, Hrvatska dobila 6,85 bodova.

Srbija je ocijenjena sa 6,19, dok je Crnoj Gori pripao koeficijent 6,78. Kaskamo i za Makedonijom (6,40), ali i za Albanijom (5,89).

Nestabilnost i rizici za poslovanje

U izvještaju se pojašnjava da se u politički nestabilnim područjima preduzetnici suočavaju sa najvećim šansama da bi, primjera radi, njihovi saradnici mogli biti žrtve političkog nasilja.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI) kažu da je politička situacija u BiH nestabilna, što se direktno odražava i na investicije, koje su sve "tanje". Podsjećaju da smo i dalje daleko od pridruživanja EU, što je, takođe, loš znak za investitore, pišu Nezavisne.

"Da smo uspjeli da predamo aplikaciju za kandidatski status to bi značilo i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a samim tim bismo pokazali investitorima da smo stabilna i sigurna zemlja i da mogu ovdje da ulažu svoj novac", ocjenjuje Ivica Ćavar, analitičar u CCI.

Ni poslodavci ni sindikalni predstavnici nisu iznenađeni činjenicom da je rizik za ulaganje u BiH najviši u regionu, odnosno da nas svi zaobilaze u širokom luku.

"Političke turbulencije, nesiguran pravni okvir tespori propisi u sudovima u vezi s registracijom preduzeća i naplate potraživanja, razlozi su zbog čega inostrani investitori ne dolaze u BiH da investiraju. Pored toga, imamo i visoka opterećenja, ali i jako malo mjera ekonomske politike koje bi ovaj prostor činile atraktivnim za strana ulaganja", naglašava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Prema Mapi političkih rizika na svjetskom nivou najveći rizik za ulaganja postoji u Zimbabveu, dok je na prvom mjestu po bezbjednosti Luksemburg sa ocjenom 9,04.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak