BiH na bijeloj šengenskoj listi do kraja 2010.?

Radiosarajevo.ba
BiH na bijeloj šengenskoj listi do kraja 2010.?

Članovi Projekta bijeli Šengen pozdravili su u utorak(21.07) prijedlog Evrpske komisije o liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog balkana i izrazili nadu da će do kraja 2010. godine ovim prijedlogom biti obuhvaćene BiH i Albanija.

"To je važan korak u procesu koji će omogućiti ljudima sa Zapadnog Balkana da, poput ostalih Evropljana, slobodno putuju Evropom", navodi se u otvorenom pismu.

U tekstu se dodaje da zemlje regiona imaju obavezu da sprovedu obimne reforme radi jačanja bezbjednosti EU, posebno u vezi sa kontrolom svojih granica, uvođenja biometrijskih pasoša i sprovođenja strategija borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne migracije.

"Nadamo se da će vlasti Albanije i BiH uskoro ispuniti preostale kriterije za dobijanje bezviznog režima prije kraja 2010. godine", navodi se u otvorenom pismu.

Članovi Projekta bijeli Šengen izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da je Kosovo izostavljeno iz ovog procesa i predlažu da dobije mapu puta ka bezviznom režimu.

Oni ocjenjuju da će, u suprotnom, Srbi i Bošnjaci sa Kosova biti podstaknuti da se presele u oblasti u kojima mogu da dobiju pravo putovanja bez viza, što nije u skladu sa proklamovanim ciljem EU o izgradnji multietničkog društva na toj teritoriji.

Otvoreno pismo potpisali su, između ostalih, bivši italijanski premijer Giuliano Amato, bivši njemački ministar unutrašnjih poslova Otto Schilli i bivši potpredsjednik vlade Makedonije Radmila Sekerinska.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak