BiH, Kosovo i Makedonija djelimično slobodne države

Radiosarajevo.ba
BiH, Kosovo i Makedonija djelimično slobodne države

Države balkanskog regiona svrstane su među djelimično slobodne i slobodne zemlje u najnovijem izvještaju Organizacije za promovisanje demokratije i ljudskih prava "Freedom House" o političkim pravima i slobodama.

Ova organizacija svrstala je Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju u slobodne zemlje, a BiH, Kosovo i Makedoniju u djelimično slobodne, piše Srna.

Prema danas objavljenom izvještaju, zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen slobode, a sedam predstavlja najmanji stepen slobode, prenose beogradski mediji.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode, dok Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, a BiH i Makedonija su ocijenjene u obje oblasti trojkom.

Kosovo je ocijenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Djelimično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One "pate" od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.

Izvještaj "Freedom Housea" obuhvata period od 1. januara do 31. decembra 2013. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak