BiH je polumrtvo tijelo kojim se hrane brojni kanibali

Radiosarajevo.ba
BiH je polumrtvo tijelo kojim se hrane brojni kanibali

Politolog Vedran Džihić, saradnik Centra za transatlantske studije John Hopkins sveučilišta u Washingtonu, u razgovoru za Deutsche Welle komentarisao je situaciju u BiH rekavši kako je BiH u rukama etno-političkih kanibala.

Prema njegovim riječima, došlo je do erozije međunarodnog uticaja u BiH, jer kako tvrdi, od 2005. godine EU u BiH je potpuno zaspala, izgubila je tempo i preokupirana je vlastitim problemima.

"A naša bosanskohercegovačka etno-politička elita iskoristila je tu situaciju i povećala etno-nacionalnu retoriku, politiku dizanja napetosti i kreiranja strahova", smatra Džihić.

"Etno-politički lov u mutnom je postao sastavni dio politike u BiH kao i u široj regiji Zapadnog Bakana. To je rezultat jednog neodgovornog odnosa prema demokratskom subjektu u osnovi, a to je građanin. Taj građanin je već tokom 90-ih godina iskorišten kao masa koja će dati određeni glas u određenom trenutku za određenu stranku, tokom rata je gurnut na periferiju kao najveća žrtva, dok su istovremeno političke i privredne elite radile na kreiranju jednog ratno-ekonomskog sistema, koji je bio dizajniran na principu kleptokratizma, znači krađe društvenih dobara i na osiguravanju vlastite pozicije moći pomoću retoričkih deklarativnih tehnika. Tako kada naš političar danas otvori usta, iz trbuha mu progovori poslovni čovjek koji ima posebne interese na političkoj pozornici. Taj sistem je postao osnovna formula političkog života u BiH", govori Džihić u razgovoru za Deutsche Welle.

"Duboko kapitalistički sistem je u sprezi s etno-politikom dostigao upravo u BiH vrhunac. Ja sam duboko uvjeren da većina naših, u javnom prostoru kao takvih označenih etno-političara, nisu toliki nacionalisti kao što sugeriraju da jesu, nego je to jednostavno najjednostavniji mehanizam za održavanje moći", komntariše politolog situaciju u BiH.

"Ali u BiH imamo jednostavno jednu dinamiku koja se ne može negirati. A to je jedna spirala koja izvlači biće Bosne i Hercegovine iz nje same, to je neka vrsta kanibalizma. Imamo polumrtvo tijelo jedne države, na kojoj se razni kanibali hrane, otkidaju komadiće i njihovom biračkom tijelu daju pomalo hrane tako da i oni imaju osjećaj da i oni participiraju na neki način u toj formi kanibalizma. Ali, sada taj kanibalizam uništava biće BiH u osnovi, čini građane pasivnim promatračima tih kanibala i prodavača etno-nacionalne magle i kao rezultat imamo ovu agoniju u kojoj se nalazimo.

Ali, svaka agonija proizvodi jednu novu energiju koja se suprotstavlja toj agoniji. Bosanskohercegovački narod je narod koji nevjerojatno puno može trpjeti i nevjerojatno može puno toga podnijeti i koji je zadovoljan nekim malim sitnicama u svakodnevnom životu, koje mu daju neki pozitivniji pogled u budućnost", kazao je Džihić zaključujući kako kreiranje i stvaranje pretpostavki za realizaciju utopija mora biti iskonska zadaća svih građana BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak