BiH je oduvijek podijeljeno društvo

Radiosarajevo.ba
BiH je oduvijek podijeljeno društvo

Pomoćnik direktora Instituta Hariman na newyorškom univerzitetu Kolumbija Gordon Bardos istakao je da je realnost istorije BiH uvijek bilo "etnifikovano" i podijeljeno društvo i da za sadašnje probleme ne treba kriviti Richarda Holbruka.
        
Bardos je istakao da nisu u pravu kritičari Holbruka koji ga krive za mnoge trenutne probleme u BiH, navodno, zato što je Daytonski mirovni sporazum, koji je napravio s ciljem okončanja građanskog rata, doveo do "etnifikacije" politike. "Etnifikacija" društva, dodao je on, dogodila se mnogo prije nego što se Holbruk pojavio na sceni.
        
U kolumni koju prenose "Nezavisne novine" Bardos je naveo da u 19. vijeku mješoviti brakovi u BiH uopšte nisu postojali, a da čak i mnogo kasnije, na primjer 1988. godine, 93 odsto Bošnjaka i Bošnjakinja se vjenčavalo međusobno, a ni Hrvati niti Srbi nisu bili mnogo skloniji da se vjenčavaju izvan svoje etničke grupe.
        
"Jasno je, dakle, da kritičari Holbruka i Daytona uopšte ne razumiju priču. Nije Dayton podijelio politiku u BiH i društvo po etničkim granicama. U stvari su oduvijek podijeljeno društvo u BiH i politika rezultirali Daytonom", konstatovao je Bardos.
        
Zahvaljujući Holbruku, smatra on, u Daytonu je postignut ogroman kompromis kojim su ispunjeni osnovni strateški zahtjevi svih naroda BiH - Bošnjaci su ostvarili istorijski cilj nezavisne i jedinstvene BiH, dok su Hrvati i Srbi dobili visok stepen etničke samouprave i labave veze sa svojim susjednim matičnim državama.
        
Bardos je rekao da formule za etničku podjelu vlasti predviđene Daytonom nije ni izmislio niti nametnuo Holbruk, već da su one potpuno odgovaraju vijekovnoj balkanskoj političkoj kulturi i tradiciji, i savršeno su kompatibilne sa sličnim oblicima multietničke demokratije u drugim dijelovima svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak