'BiH je imala uspješniju vanjsku politiku tokom rata nego danas'

Radiosarajevo.ba
'BiH je imala uspješniju vanjsku politiku tokom rata nego danas'

Danas je održana konferencija pod nazivom “Uspostavljanje, razvoj i funkcionisanje bh. diplomatije u toku rata i uloga ministra dr. Irfana Ljubijankića“, organizovana u saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru, Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i Centra za društvena istraživanja IBU-a.

Doc. dr Ešref Kenan Rašidagić, u izjavi za Anadolu Agency (AA), kazao je da je cilj konferencije naučno valorizirati diplomatsku historiju BiH, koja do sada u javnosti nije dobila potrebnu pažnju. On je istakao da je jako puno do sada rečeno o ratu u BiH, o kojem su pisani brojni naučni radovi, ali, kako kaže Rašidagić, segment diplomatske historije BiH nije toliko istraživan, što je jako bitno za daljnji razvoj bh. diplomatije.

“Začuđujuće je da je BiH početkom ratnih dešavanja, kada nije imala ni institucija za vođenje vanjske politike, ni ambasada, ni ministarstava, na kraju krajeva niti školovanih političkih elita, uspijevala uprkos svim ovim nepovoljnim okolnostima da proizvede fantastične učinke. S druge strane, sada već imamo kontinuitet državnosti, političke elite, diplomatsku službu i sve ostale institucije, ali jednostavno, poredeći sa tim ratnim uslovima, bh. diplomatija apsolutno ne uspijeva da realizuje ciljeve koji bi bili u korist BiH“, rekao je Rašidagić.

On je kazao da to naravno ne može biti krivica diplomatije, već da je problem ne stavljanje akcenta na važnost vanjske politike od strane bh. političara. Rašidagić, kao rješenje predlaže da bi prije svega, u tehničkom smislu, bilo potrebno donijeti zakon o vanjskim poslovima. To je zakon koji u BiH nema, odnosno posjeduje zakon iz ratnog perioda, koji je u potpunosti neprimjenjiv, jer se radi o potpuno različitom političko-pravnom okviru.

“S druge strane, vanjska politika je samo refleksija unutrašnje politike. Znači, bez postizanja konsenzusa u unutarnjoj politici o ciljevima vanjske politike ne možemo očekivati uspjeh“, zaključio je Rašidagić.

Konferenciji su prisustvovali poznata imena akademske zajednice BiH, a govore su održali prof. dr. Hasan Muratović, prof. dr. Nevad Kahteran, dr. Selmo Cikotić, doc. dr. Ešref Kenan Rašidagić, mr. sci. Hamza Karčić, doc. dr. Sabit Subašić i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak