BiH izručila Mileta Dakića Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
BiH izručila Mileta Dakića Hrvatskoj

Nekadašnji predsjednik bivšeg Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine Mile Dakić (80) izručen je iz Bosne i Hercegovine Hrvatskoj zbog čega je Srbija već uputila protestno pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku. 

Dakićev advokat Slobodan Perić iz Banje Luke tvrdi za medije u RS da je izručenje izvršeno u strogoj tajnosti jučer jutro, a prema odluci ministra pravde BiH Bariše Čolaka. 

I odluka o izručenju Dakića također je donijeta, kazao je, tajno 22. jula, a o njoj niko nije bio obaviješten, niti Dakić, niti on kao njegov branilac. 

Perić tvrdi i da su slučajno saznali da je Dakić izručen tako što ga je rođak vidio na granici u kombiju tokom transporta za Karlovac. 

On je naveo da nijedan medij u Hrvatskoj nije objavio informaciju o izručenju Dakića, jer, kaže, znaju kakva je presuda po kojoj je traženo njegovo izručenje. 

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je protestno pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku zbog ekstradicije Dakića, odnosno jer je, kako su naveli tamošnji meidji, Čolak prekršio dogovor od prije mjesec dana da neće donijeti odluku o izručenju Dakića prije konsultacija sa ministricom pravde Srbije Snežanom Malović. 

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta potvrdio je tu izjavu poslije sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Srbije Slobodanom Homenom, te dodao da je dogovoreno da će Srbija dati garancije Državnom tužilaštvu Hrvatske koje su potrebne da bi se Dakić branio sa slobode.

Sud u Karlovcu proglasio je 1999. godine Dakića krivim za podstrekavanje na ubistva 1991. na području Vojnića i osudio ga na 20 godina zatvora. 

Dakića, koji ima pasoš Srbije, krajem maja uhapsila je Granična policija BiH na prijelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak