BiH ima 130 autohtonih životinja, posljednjih iz svoje vrste

Radiosarajevo.ba
BiH ima 130 autohtonih životinja, posljednjih iz svoje vrste

Vlada Federacije BiH danas je podržala aktivnosti Udruge za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina domaćih životinja i Projekt “Centar za očuvanje genoma izvornih pasmina domaćih životinja i edukaciju” u Širokom Brijegu. 

Vlada će, zaključeno je, u Proračunu za 2014. godinu pokušati pronaći sredstva kojima bi pomogla provedbu ovog projekta, javlja Fena. 

Centar će služiti očuvanju autohtonih pasmina koje su se našle pred istrebljenjem, a služit će i kao poligon za nastavu studentima i edukaciju školske djece o prirodi i njezinoj zaštiti. Ovo je jedini projekt takve vrste u Bosni i Hercegovini u koji je do sada uloženo dosta truda i financijskih sredstava. 

Uz ostalo, pripremljena su i četiri hektara terena za izgradnju botaničkog vrta, za što je dosad dovezeno više od 260 kamiona zemlje. 

Već je, zajedno s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te poljoprivrednim i veterinarskim fakultetima iz Sarajeva, Mostara i Zagreba, organizirano nekoliko naučno-stručnih skupova o očuvanju bioraznolikosti. Provodi se nekoliko znanstvenih istraživanja u cilju određivanja posebnosti autohtonih pasmina. 

Inače, Udruga za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina ima više od 130 životinja koje su i najveća vrijednost projekta, budući je riječ o posljednjim primjercima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak