BiH dobija kredit od pola milijarde dolara

Radiosarajevo.ba
BiH dobija kredit od pola milijarde dolara

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Costasa Christoua, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 11. do 20. jula da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem stand-by aranžmana sa MMF-om.

Tom prilikom je dogovoren dvadesetčetveromjesečni stand-by aranžman u visini od 500 miliona američkih dolara, a njegovo provođenje u septembru treba odobriti Upravni odbor. nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera. U međuvremenu, naša zemlja treba provesti niz mjera.

“Nakon što se uspješno oduprla početnim efektima globalne finansijske krize, ekonomija BiH se suočava sa novim pritiscima. Oporavak, koji je započeo tokom 2010. godine je zaustavljen nakon što je postalo jasno da kriza u Eurozoni negativno utječe na izvoz iz zemlje i priliv kapitala. Domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, stagniranja visine plaća i sporog kreditnog rasta. Ekonomske slabosti su dovele do slabije naplate poreza i pritisci na javne finansije su intenzivirani. Kako negativni rizici postaju sve izraženiji, naša dugotrajna prognoza o nultoj stopi rasta u 2012. bi se mogla pokazati preoptimističnom", rekao je Christou, navodi se u saopćenju MMF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak