BiH bi 2022. mogla postati članica EU

Radiosarajevo.ba
BiH bi 2022. mogla postati članica EU

BiH bi za osam do deset godina trebala postati članicom Evropske unije, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

On vjeruje da je to realan okvir "ako se budemo ponašali odgovorno, ako ne nastavimo praviti višegodišnje stanke i zastoje, koji su nas doveli na začelje regionalne utrke zemalja pretendenta za članstvo u EU“. Izetbegović je naglasio da je realno planirati da će BiH kredibilnu aplikaciju podnijeti u ovoj godini, dobiti status kandidata tokom 2013. i početi pregovore krajem te ili početkom 2014. 

"Dakle, optimistična je prognoza članstva BiH u EU u 2020. godini, a ona realnija je u 2022. godini", kazao je Izetbegović. 

Podsjetio je da se referendum o odlukama koje se odnose na cijelu bh. naciju može organizirati samo na razini države. 

"Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji dolaze iz RS-a mogu iskoristiti mehanizam entitetskog glasanja i dovesti u pitanje sve pa i pitanje članstva BiH u NATO. Ali, ne vjerujem da će uraditi takvu stvar, bilo bi zaista neozbiljno. Sudjelovati u donošenju odluka o BiH u NATO-u, biti dijelom tog višegodišnjeg procesa, a zatim sve zaustaviti na finalnoj odluci?! Zaista ne vjerujem da će to uraditi", ocijenio je Izetbegović u intervjuu za Večernji list BiH, objavila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak