BiH bez kanadera i naredne tri godine

Radiosarajevo.ba
BiH bez kanadera i naredne tri godine

Bosna i Hercegovina ni u naredne tri godine neće dobiti specijalizirane avione za gašenje šumskih i industrijskih požara (air trakora), jer nema certificiranih pilota za upravljanje njima, potvrdio je Mirsad Teskeredžić iz Federalne uprave civilne zaštite za današnji Dnevni avaz, pojašnjavajući da obuka pilota traje toliko dugo te da novac nije problem za nabavku kanadera. To također dokazuje da je situacija u vatrogasnim službama širom BiH veoma loša. 

Upravo zbog sve težih uvjeta rada i vrlo male zaštite od požara, Vlada FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, te Federalna uprava civilnih poslova pokrenule su inicijativu za nabavku air trakora. Teskeredžić ističe da je poslana inicijativa da nabavku izvrše zajedno RS, Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH. Prema studiji koja je napravljena, BiH bi bilo dovoljno šest aviona, od čega bi FBiH nabavila tri, RS  dva i Vijeće ministara jedan.

"Vlada RS odbila je ovaj prijedlog, jer su parafirali sporazum s Crnom Gorom o nabavci jednog aviona. Vijeće ministara izjasnit će se o ovom pitanju" kazao je Teskeredžić. Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti, iz Sektora za zaštitu i spašavanje, rekao je za Avaz da još nisu dobili nikakvu zvaničnu odluku o navodnom ugovoru Vlade RS i Crne Gore. 

Edin Garaplija, ekspert u Komitetu Instituta za standarde BiH za zaštitu od požara, ističe da u FBiH nikada od 2009. godine nije u potpunosti zaživio Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.

"Sve to za posljedicu ima nizak nivo organiziranja, lošu subordinaciju i koordinaciju odgovora u slučaju velikih i katastrofalnih požara. Dolazi avgust i važno je što prije nabaviti kanadere", upozorava Garaplija, dodajući da bi se, u slučaju velikih požara u našoj zemlji, štete mjerile i do 100 miliona KM.

"Pojedine službe voze vatrogasna kola stara i po 28 godina. Samo u prošloj godini imali smo 601 intervenciju, što je veoma mnogo. Oprema nam je zastarjela i uslovi rada su vrlo teški. U ovoj jedinici ima nas 29, a prije rata radilo je 500-600 ljudi", kaže Miodrag Patinić, šef Vatrogasne službe općine Trebinje.   

Stručnjaci iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozije upozoravaju da su BiH pod hitno potrebni air trakori te da nije važno ko će ih nabaviti, jer tropske vreline u našoj zemlji dodatno povećavaju opasnost od požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak