Bh. zakonodavstvo čeka 1,200 evropskih normi

Radiosarajevo.ba
Bh. zakonodavstvo čeka 1,200 evropskih normi


Prioriteti Bosne i Hercegovine na evropskom putu bili su tema današnje, treće sjednice Foruma za parlamentarnu saradnju koja je održana u Banjoj Luci i odakle je upućen poziv izvršnoj vlasti da ubrza svoje aktivnosti kada je riječ o ispunjenju zahtjeva Unije.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Halid Genjac izjavio je novinarima da će BiH, nakon što podnese zahtjev za članstvo u EU, dobiti upitnik, koji će biti trenutak našeg suočenja – gdje smo, šta možemo i šta trebamo uraditi.

49 prioriteta u 2012.

„Stoga smo i s ovog foruma pozvali izvršne strukture vlasti da što je moguće brže pristupe uspostavljanju administrativnih i ljudskih kapaciteta za kvalitetan odgovor na upitnik koji će nam proslijediti EU“, podsjetio je Genjac i dodao da će taj upitnik natjerati BiH da napravi inventuru stanja po svim nivoima.

"Ključni prioriteti za ovu godinu za BiH se već znaju, i tu je 49 prioriteta u ovoj fazi. Međutim, kada dođemo do kandidatskog statusa, a mogli bismo ga dobiti 2013. - ukoliko bismo u junu podnijeli aplikaciju - tokom godine morat ćemo odgovoriti na upitnik“, kazao je Genjac, ističući da postoje osnove da se vjeruje da bi BiH mogla dobiti kandidatski status naredne godine.

U ovom trenutku, na osnovu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, imamo 1.200 pravno-obavezujućih normi koje moramo uključiti u bh. zakonodavstvo.

Ukoliko BiH dobije kandidatski status, i počne razgovore o poglavljima, ima oko 80.000 stranica pravne stečevine Evrope, ogroman broj zakona, obavezujućih normi i direktiva, koje se opet svakodnevno inoviraju

Genjac vjeruje da naša zemlja ima i znanja i umijeća, a uz političku spremnost da se prave kompromisi i iskoraci sve se može i u roku završiti. On je naglasio da treba izbjegavati nepotrebnu politizaciju cijelog posla, jer različiti nivoi vlasti u BiH imaju svoje zadatke  u vezi s  pitanjem usklađivanja, a za BiH je važno da se napravi cjelovit program integriranja nakon što se uspostave mehanizmi koordinacije.

Konsenzus postoji

I predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović ističe da postoji konsenzus političkih stranaka te da izvršne strukture vlasti moraju usaglasiti prioritete da bi BiH krenula s ispunjavanjem zadataka.

Nemamo vremena da čekamo. Ako postoje neki teški zakonski akti koji traže političko usklađivanje, to nije razlog da nekoliko stotina drugih zakona ne bude harmonizirano u entitetima“, kazao je Borenović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak