Bh. vlasti se spremaju za pojavu "svinjske gripe"

Radiosarajevo.ba
Bh. vlasti se spremaju za pojavu "svinjske gripe"

Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, apelovao je juče na stanovništvo da maksimalno budu oprezni pri kretanju i masovnom okupljanju zbog pojave svinjskog gripa, izvještavaju Nezavisne novine.

"Međunarodna kancelarija za zdravlje životinja izdala je informaciju da nijedna životinja nije oboljela od ovog virusa. Riječ je o potpuno modifikovanom virusu od koga obolijevaju ljudi. Čak ne postoji podatak da li od njega može da oboli neka životinja", izjavio je Nedić.

On je naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan podatak o riziku da se ovaj virus prenosi nekom namirnicom ili na neki drugi način, osim kao što je opisano za sve druge respiratorne infekcije.

On je rekao da ne postoji nijedan opravdan razlog da ovaj virus dobije naziv svinjski grip i da ima više logike da se nazove sjeveroamerički grip, te da je, najvjerovatnije, riječ o kombinaciji humanog svinjskog i ptičjeg gripa, koji ne potiče ni sa farme, niti od životinje.

"Slučajevi oboljenja pojavili su se u Americi, Meksiku i Kanadi. Imamo informacije da se to desilo i u Španiji i još nekim zemljama, pa mislim da zaista postoji opravdana bojazan da bi moglo doći do pandemije", upozorio je Nedić.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je Ministarstvo nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije dalo nalog da se stalni tim za monitoring i nadzor nad masovnim zaraznim bolestima proširi sa još jednim brojem stručnjaka.

"Svjesni smo da proglašavanjem faze četiri opasnosti od pandemije znači da smo došli u fazu kada zemlje članice moraju ovome posvetiti veću pažnju. Svaka zemlja, shodno svojim kapacitetima, mora da odradi jedan dio posla koji se odnosi na monitoring i izvještavanje", naveo je Škrbić.

U slučaju da se pojavi oboljenje na prostoru BiH nadležni tvrde da imaju dovoljne količine antivirus lijeka, koji se koristi za najteže oblike gripa.

Škrbić je kazao da Ministarstvo ima sasvim dovoljne količine antivirusnih lijekova i da nema nikakav problem s tim.

Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti na Kliničkom centru Banjaluka, kazala je da trenutno na Kliničkom centru postoji 400 doza lijeka oseltamivira, koji se koristi za terapiju težih oblika gripa i da je nabavljen još u sklopu ranijih priprema za ptičji grip.

"Ako bi se javila pandemija trebalo bi da nabavimo dodatne količine, ali važno je da ga ima na tržištu i da su se neke farmaceutske kuće već oglasile da su spremne da ga isporuče", kazala je Kezićeva.

Ona je navela da se lijek daje onima koji su bilu u kontaktu s oboljelima.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH je saopšteno da su kontaktirali farmaceutske kuće kako bi se prikupili podaci o svim zalihama antivirusnih lijekova koji se mogu koristiti kao terapija ovog oboljenja.

"Formirano je stručno koordinaciono tijelo koje će pratiti situaciju i biti u stalnoj vezi sa međunarodnim nadležnim institucijama", navode iz federalnog ministarstva.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopšteno da se pažljivo prati situacija vezana za širenje epidemije svinjskog gripa i shodno tome će nastaviti da upozorava građane BiH na pojačan oprez u slučaju potrebe putovanja u zemlje u kojima su potvrđeni ovi slučajevi.

Većina terenskih službi kažu da nisu dobile nikakve instrukcije niti naloge kako da postupaju u slučaju svinjskog gripa.

Risto Savić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Bijeljini, kazao je da od nadležnih organa nisu dobili nikakve informacije, niti naloge u slučaju da se susretnu s ovim oboljenjem.

Slična situacija je i sa Državnom graničnom službom TK "Sjeveroistok", Jedinica Bijeljina. Novo Blagojević, načelnik ove službe, kazao je, pak, da je Vesna Lukić, prijedorski veterinarski inspektor, takođe juče potvrdila da nema nikakvih instrukcija od viših nadležnih organa kako da postupi u slučaju svinjskog gripa.

Pala prodaja prasića

Dragiša Dunović, uzgajivač svinja iz Nove Topole, kazao je da je na čitavoj banjalučkoj pijaci juče prodano oko 30 prasića, iako je to bio posljednji pijačni dan pred 1. maj i slave Đurđevdan i Markovdan, kada inače prodaja ide odlično i proda se daleko više prasića.

"Prodao sam svega nekoliko prasića, ne znam da li je zbog svinjskog gripa ili zbog toga što ljudi nemaju para, ali prodaja je veoma slaba. Ono što je najveći problem jesu nameti koje moramo platiti svaki put kad uđemo na pijacu, bez obzira da li ćemo nešto prodati ili nećemo", kazao je Dunović.

Upitne ekskurzije

Ministarstvo prosvjete i kulture RS preispitaće odluku kojom su odobrene đačke i apsolventske ekskurzije u Grčku i Španiju zbog pojave svinjskog gripa.

"S obzirom na stanje na terenu, Ministarstvo će u narednom periodu odluku o održavanju ekskurzija u Španiji i Grčkoj preispitati, uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i nadležnim zdravstvenim institucijama. Zdravlje djece biće na prvom mjestu prilikom donošenja konačne odluke'', saopštili su iz Ministarstva.

Slobodanka Đukić, direktor Medicinske škole u Banjaluci, kazala je da bi njihovi učenici trebalo da putuju u Španiju polovinom maja, ali da su oni za to da se ne ide u zemlje koje su rizične.

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, kazao je da će odluka o ekskurzijama, prvenstveno o putovanju u Španiju, biti donesena u dogovoru sa nadležnim ministarstvima.

Dossier: Svinjska gripa

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak