Bh. put u Evropu? Nikad gore, nikad manje...

Radiosarajevo.ba



Bosna i Hercegovina skoro da nije ostvarila bilo kakav napredak u području evropskih integracija, navodi se o Izvještaju o napretku naše zemlje koji je, kao dio paketa proširenja, danas usvojila Evropska komisija (EC).

„Još uvijek ne postoji zajednička vizija političkih predstavnika o opštem pravcu i budućnosti zemlje i njenog institucionalnog uređenja (...) poražavajuće je da su dosadašnji rezultati i dalje ispod očekivanih“, stoji u Izvještaju

U Izvještaju, kao dva pozitivna koraka, ističu se usvajajanje Zakona o popisu stanovništva, kao i Zakon o državnoj pomoći. Prema ostalim kriterijima - političkom, ekonomskom i pravnoj regulativi - BiH je učinila najmanje na Balkanu.

Dok su ostale zemlje regije tzv. 'evropski dnevni red' stavile kao prioritet, u BiH je, poručuje Evropa, politička volja potpuno zakazala.

EU čeka povratak pregovorima

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za BiH Peter Sorensen danas je, obraćajući se novinarima u Sarajevu, istaknuo kako je EC motrila četiri kriterija u zemljama koje žele pristupiti Uniji: ekonomiju, vladavinu zakona, regionalnu saradnju i pitanje slobode govora. U našoj zemlji, utvrđeno je, skoro svi segmenti su poprilično zapostavljeni.

“Politička volja u BiH”, komentirao je potom Sorensen napredak naše države, ”nije odgovorila na širi interes bh. građana, a to je pristupanje ove zemlje Evropskoj uniji (EU).”

Govoreći o političkim kriterijima, specijalni predstavnik je podsjetio kako su bh. lideri u Briselu prihvatili konkretne rokove u Mapi puta, u junu ove godine, ali je naglasio da ih uopšte nisu ispoštovali.

Među uslovima u Mapi puta jeste i uspostava efikasnog mehanizma koji će omogućiti da BiH sa EU komunicira “jednim glasom”

Podsjećajući na uslove, konkretno na provedbu presude u slučaju Sejdić-Finci i izmjene Ustava BiH, ponovo je kazao kako od ovih koraka ovisi stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja na snagu, te, shodno tome, i podnošenje molbe za otpočinjanje pregovora o pridruživanju. Naša zemlja jedina u regiji – izostavimo li Kosovo – nije podnijela navedenu molbu. EU od naših lidera očekuje da se vrate za pregovarački stol i, konačno, dogovore.

Govoreći o ekonomiji, Sorensen je rekao da je EU u posljednjih deset godina uložila 19 miliona eura kako bi pripremila BiH za izvoz roba u Uniju, pogotovo imajući u vidu to da Hrvatska, značajni izvozni partner BiH, od sljedeće godine ulazi u EU. “Sada vidimo da se dio onog što smo dogovorili nije ispoštovao”.

Političke prepreke za izvoz
Izvještaj je danas uručen i prezentiran vlastima Bosne i Hercegovine, a sutra će biti predstavljen entitetskim i vlasti Brčko distrikta

Ipak, on ne smatra da je ovo bilo ‘bacanje novca’, jer su donešeni određeni propisi, kupljena oprema i izgrađena infrastruktura. “Prepreke sa izvoz su političke prirode”, mišljenja je Sorensen.

Na pitanje koje su zamjerke Evrope kada je riječ o kriminalu i korupciji u BiH, Sorensen je odgovorio kako se trebaju formirati određene strukture te “razbiti kultura da su korupcija i kriminal nešto što se treba prihvatiti kao normalno”. Nije htio komentirati političku krizu u zemlji, kazavši kako se „EU ne bavi transformacijama vlasti, time se bavite vi, glasajući ili ne glasajući za nih“.

"Evropska unija ne može sama uvesti BiH u svoju zajednicu", poručio je još Sorensen, ali je za lidere imao poruku kako Evropa ima spreman paket pomoći za našu zemlju, ukoliko političari to budu htjeli: „EU je značajne kapacitete stavila na raspolaganje Bosni i Hercegovini.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak