Bh. poljoprivrednici najavili proteste

Radiosarajevo.ba
Bh. poljoprivrednici najavili proteste

Foto: radiosarajevo.ba

Na današnjoj konferenciji za medije, povodom apelacije predate Ustavnom sudu BiH o primjeni Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini, Miro Pejić najavio je mirne proteste pred zgradom Ustavnog suda.

Pejić je dodao da je cilj protesta skrenuti pažnju na važnost odluke Ustavnog suda o primjeni Zakona te o apelaciji koju je Sudu podnio Ilija Filipović, predsjednik Doma naroda državnog Parlamenta, po kojoj se za poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske uvodi nulta carinska stopa.

Pejić je kazao i da bh. poljoprivrednici žele konačnu odluku, bilo pozitivnu ili negativnu te da ne žele rupe u zakonu kojima se može manipulirati, a štetu koju donosi neprovođenje zakona smatra da nije potrebno ni napominjati.

Bh. poljoprivrednici, kako kaže Pejić, smatraju da će ova odluka koristiti i u budućnosti i da će pomoći domaćoj proizvodnji te da ne žele da se s ovim predmetom postupa rutinski.

Na ulicu s kravama

Pejić je najavio da će bh. poljoprivrednici, u znak protesta, 23. septembra pred zgradu Ustavnog suda izvesti krave koje će tu ostati najmanje do 25. septembra. Najavio je i da će, u znak zahvalnosti podršci građana, podijeliti nekoliko tona poljoprivrednih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te da se nadaju prvoj pobjedi gospodarstva BiH.

Mehmed Avdagić, predsjednik PPDIVUT, rekao je da je sporni zakon koji se osporava od Ustavnog suda stavljen van snage do konačne odluke i da sindikat ima zadatak da najviše pažnje posveti zaštiti domaće proizvodnje.

Također je rekao da je u BiH u protekloj godini uveženo oko 10 milijardi vrijednosti robe i da kolege iz Srbije i Crne Gore nisu imali primjedbi oko Zakona, ali da se pribojavaju za svoj izvoz.

Avdagić je imenovao prekomjerni uvoz kao jedan od najbitnijih faktora za slabljenje ne samo poljoprivredne proizvodnje.

Najavio je i da će sindikat ostati dosljedan pružanju podrške svim organizacijama sa ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Desetogodišnja agonija

Sead Jeleč, generalni sekretar Udruženja poljoprivrednika, je poručio da ova agonija traje već 10 godina, od kada je pokrenut koncept slobodne trgovine, kada je ova zemlja, oslabljena ratom, nije mogla da se odupre navali uvoza iz zemalja sa jačom privredom te da se svi pokušaji da BiH ne trpi ovolike štete odbijaju od Ministarstva za spoljnju trgovinu i Privredne komore. Po njemu, glavni stub razvoja bh. poljoprivrede a spoljnja trgovina se uopće ne štiti.

Jeleč je još dodao da bh. poljoprivrednici traže razumjevanje i zahtijevaju preokret filozofije vezane za spoljnju trgovinu.

Avad Bahto je, ispred Građanske koordinacije, izjavio da se dešava izvanredna stvar - da predstavnici nevladinog sektora upućuju vrlo jasnu poruku vlasti: 'Ono što treba BiH je struktura građanske koordinacije i izgradnja jedinstvenog stava. Prošlo je vrijeme toga da se radi na štetu BiH ili neradom dovodi do istog'.

Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca, kaže da je došao da pruži podršku članovima Građanske koordinacije. Dodao je da će mnogi svrstati ovakvu borbu kao borbu lobija, što zapravo nije.

Bajramović je još dodao: "Uvoz, jeste jednako lobi i lopovluk. Zakon moramo podržati, a kvalitet Zakona je nešto drugo".

Na pitanje šta će se desiti ukoliko odluka Ustavnog suda bude negativna, Miro Pejić je rekao da će o tome morati dalje razmišljati ljudi koji su izabrani ispred naroda da osiguraju institucije koje će moći zaštiti domaću proizvodnju. Ukoliko ne, BiH čekaju veliki problemi, rekao je Pejić.

Pejić je još najavio da će ustrajati u traženju mjera sve dok ne uspiju pronaći način da zaštite bh. poljoprivredu.

Poljoprivrednici će se boriti za intergalnu primjenu sporazuma CEFTA-e

Ukoliko Ustavni sud BiH na sjednici 25. septembra ne usvoji Zakon o zaštiti domaće proizvodnje i ne stavi van snage apelaciju po kojoj se za poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske uvodi nulta carinska stopa, to bi mogao biti posljednji udarac poljoprivredi BiH

Iz Udruženja upozoravaju da bi nastavak suspenzije Zakona o zaštiti domaće proizvodnje nanio ogromne štete domaćoj poljoprivredi, ali i da će poljoprivrednici nastaviti borbu za integralnu primjenu sporazuma CEFTA, čiji pojedini članovi dozvoljavaju uvođenje carina na poljoprivredne proizvode koji su ugroženi uvozom iz drugih zemalja.

"Ako je Ustav BiH koncipiran tako da spriječava njezine građane u ostvarivanju svojih interesa i omogućava da im se čini šteta, građani ove zemlje to trebaju znati. Ustavni sud ne bi smio podleći pritisku trgovačkih lobija i njihovih eksponenata, pa bili oni i predsjednici Parlamenta,“ kazao je predsjednik Udruženja, Miro Pejić

Problem ne počinje sa potpisivanjem CEFTA sporazuma, nego sa potpisivanjem bilateralnih ugovora o bescarinskoj trgovini između zemalja regiona koje su sada članice CEFTA-e, pojašnjavaju u Udruženju poljoprivrednika u BiH.

'Bh. poljoprivreda pod nogama trgovačkih lanaca iz Srbije i Hrvatske'
Četiri stotine metalaca dolazi pred federalni Parlament

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak