Bh. parlamentarci ne mogu izdržati ni dan rada?

Radiosarajevo.ba
Bh. parlamentarci ne mogu izdržati ni dan rada?


Nemaran i neodgovoran odnos prema povjerenom mandatu i bahatost koja je postala uobičajeni obrazac ponašanja političke elite Bosne i Hercegovine, juče, 29. marta, pokazala nam se u novoj dimenziji. Naime, u pokušaju da prikriju kako je stvarni razlog prekidanja jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zapravo nedostatak kvoruma, rukovodstvo Doma naroda je javnosti pokušalo opravdati ovaj čin “padom koncentracije delegata”.

Dom naroda Federacije BiH nema koncentracije

„Teško je reći koja je varijanta bezobzirnija i bahatija za gladne i obespravljene građane FBiH, ona da parlamentarci nisu u stanju izdržati dan rada, a da se pri tome nisu izjašnjavali ni o jednoj tački dnevnog reda, ili činjenica da je stvarni razlog prekida nedovoljan broj prisutnih delegata“, upozorili su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Iz CCI-a su podsjetili kako se ovdje radi o instituciji vlasti u kojoj je od 58 delegata, njih čak 44 profesionaliziralo svoj mandat i koja održava jednu do dvije sjednice mjesečno, a radna tijela samo jedan dan prije plenarne sjednice

Inače, ovo je bila treća redovna sjednica održana u 2012. i treća koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a CCI zaključuje:

„Iako smo i ranije ukazivali na problem neopravdanog odsustva sa sjednica, nerješavanje primjene sistema elektronskog glasanja, ponovo postavljamo pitanje: Kome je u interesu neopravdano odsustvovanje poslanika i delegata sa sjednica Parlamenta FBiH?

Kome je u interesu i dalje tolerisati poslanike i delegate koji se evidentiraju kao prisutni samo na početku sjednice, da bi istu napustili u njenom nastavku, ugrozivši time rad Parlamenta i mogućnost donošenja odluka koje bi trebale poboljšati standard svih građana FBiH, a ovakva vrsta evidencije služi isključivo u svrhu nesmetanog primanja svih beneficija parlamentaraca“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak