BH novinari protestuju, Radončić najavio tužbu

Radiosarajevo.ba
BH novinari protestuju, Radončić najavio tužbu

Upravni odbor Uruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću zbog prijetnji novinarki BHT-a Svjetlani Vučetić, upućenih u nedjelju 19. februara tokom telefonskog ugovaranja intervjua. 

Predsjednik SBBBiH je novinarki Vučetić uvjetovao davanje intervjua (za magazin Crta, op. a.) prethodnim snimanjem izjava od drugih sagovornika, te zaprijetio kako će o njoj objaviti tekstove kompromitirajućeg sadržaja u svojim novinama Dnevnom avazu i Expressu, saopštio je UO Udruženja BH novinari i istaknuo:

„Radončićevo ponašanje predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje u skladu sa standardima novinarske profesije. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da lider jedne političke partije ucjenjue novinarku objavljivanjem navodih kompromitirajućih fotografija i tekstova o njoj u novini čiji je vlasnik“.

Šta piše u transkriptu?

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od menadžmenta BHT da zaštiti novinarku.


Portal Radio Sarajevo kontaktirao je danas kolegicu Vučetić. Ona navodi kako je već povukla one poteze koje joj zakon omogućava – obavijestila je Udruženje za zaštitu novinara te svog poslodavca.

Kako kaže Vučetić, razgovor sa Radončićem nije snimljen, jer Vučetić za to od predsjednika SBB nije tražila (niti imala) odobrenje – podsjećamo da se ilegalnim smatra snimati razgovor za koji nemate odobrenje učesnika. Na našu adresu uputila je transkript njenog viđenja pomenutog događaja.

Vučetić je u dokumentu (koji je poslala i spomenutom Udruženju, te menadžmentu BHRT-a) navela kako je Radončića kontaktirala povodom medijskih navoda prema kojima je on jatak/poslovni partner Nasera Keljmendija te da je prisustvovao sastanku na kojem je dogovoreno ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

„Gospodin Radončić pristao je na snimanje pomenutog kratkog razgovora kako bi prokomentarisao ove navode, dodajući da je za likvidaciju Ćele dijelom, čini mi se da je tako rekao, odgovoran Bakir Izetbegović. Također, preusmjerio me je na svoju portparolku Edinu Latif za dogovor o terminu i mjestu snimanja.

Amarildo i tajna policija

Telefonski razgovor se završio na način da je gospodin Radončić rekao, parafraziram: Poručite Amarildu da radi za tajnu bošnjačku policiju. Nakon toga je spustio slušalicu bez pozdrava. Ostvarivši kontakt sa portparolkom gospodina Radončića, na njen sam zahtjev poslala dopis na e-mail adresu koju mi je dala“, stoji u transkriptu.

Potom se navodi kako je Edina Latif pokušala doći do informacije da li je novinarka Vučetić već razgovarala sa Bakirom Izetbegovićem, što je Vučetić odbila odgovoriti. Potom je uslijedio telefonski poziv Fahrudina Radončića.

Vučetić naglašava kako je i Radončića zanimalo da li je Izetbegović već dao izjavu – nakon što je saznao da nije, odbija učestvovati u „prilogu koji okuplja ljude iz mafijaškog okruženja poput Šejle Jugo Turković“. On joj je, tvrdi Vučetić, poručio:

„U Expressu ću objaviti da ste Vi Svjetlana prostituka i da vodite javnu kuću, pa vidite kako ćete se onda oprati. Kada vi mene stavljate u kontekst, upotrebljavajući BHT kao javni servis, u mafijaški kontekst, onda i ja to mogu učiniti“, zaprijetio je navodno Radončić, te je novinarki zamjerio na „maltretiranju ili zaskakivanju, nisam sigurna, njegovih (SBB) poslanika u državnom Parlamentu“.



Vučetić naglašava da nikada od poslanika SBB u Parlamentu BiH nije snimila izjavu, niti je istu tražila.

Potom je, ističe se u transkriptu, Radončić aludirao na (obavještajne) veze Amarilda Gutića, ističući kako će objaviti njegovu iskaznicu AID-a, a upitao je novinarku i „zašto radi za srednjoškolca“. Radončić je na kraju rekao da će izjavu uputiti u pismenoj formi, a cijeli dijalog uljudno je završen.

„Inače, gospodin Radončić me je tokom razgovora konstantno prekidao, nedozvoljavajući mi da završavam kratke rečenice. Konstatno je preskakao sa teme na temu, a izlaganje na svaku temu bio je otvoreni ili sofisticirani pritisak, a, u nekim slučajevima, i otvorena prijetnja“, navela je Vučetić u transkriptu.

Portal Radio Sarajevo danas je kontaktirao i SBB BiH, stranku u kojoj ističu da je ovo već drugi put da urednik „Crte“ pokušava preko svojih suradnica Radončiću podmetati aroganciju i tobožnje prijetnje njegovim novinarkama. Stoga, decidni su u stranci, Radončić će preko svojih advokata podnijeti protiv Vučetićke tužbu za klevetu, gdje će ona imati priliku da brani vlastite laži.


„Povodom nepotpisanog saopćenja za javnost fantomskog UO Udruženja - udruge bh. novinari (a to udruženje inače ne priznaje najveći dio bh. profesionalnih novinara jer ga redovno zloupotrebljavaju izvjesne gospođe Rudić i Milojević), u kome se potpuno lažno tvrdi da je predsjednik SBB BiH navodno prijetio tekstovima u Avazu Svjetlani Vučetić, novinarki BHT1, SBB informira javnost da je Radončić na zahtjev iste novinarke dao vrlo korektnu pisanu izjavu za magazin Crta BHT1“, kaže se u saopćenju Pres-centra SBB BIH.

SBB osudio namjeru

Prethodno, tvrde u SBB, Vučetićka je Radončića lično pozvala na njegov privatni broj, a on joj je potpuno civilizirano uzvratio poziv koji ona sada pokušava da lažno predstavi.

„Osuđujemo namjeru da anonimna novinarka Vučetić traži ličnu afirmaciju vanprofesionalnim putem, te se iskreno nadamo da pokušaj pravljenja afere nije osveta pojedinaca sa BHT1 zato što su poslanici SBB BiH u Parlamentu BiH prije nekoliko dana pokrenuli oficijelnu inicijativu da javni servis prestane biti medij SDA i da se na čelnim uredničkim pozicijama, umjesto srednjoškolaca tehničke struke, napokon trebaju izabrati diplomirani žurnalisti, a takvih je više od 300 na birou rada“, poručuju iz stranke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak