BH Novinari: Otvoreno pismo glavnom uredniku Avaza

Radiosarajevo.ba
BH Novinari: Otvoreno pismo glavnom uredniku Avaza

Udruženje novinara BiH, Linija za pomoć novinarima, uputilo je otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku Dnevnog Avaza Seadu Numanoviću. U svom su pismu uputili najoštriji protest povodom pokušaja diskreditiiranja Gojka Berića, urednika u dnevnim novinama Oslobođenje.


"Duboko smo svjesni činjenice da list, na čijem ste čelu, ciljano bira naše koleginice i kolege „za odstrel“, samo zato što su se drznuli suprotstaviti kontinuiranim uvredama na nacionalnoj, spolnoj i profesionalnoj osnovi, kakve se mogu pročitati na stranicama koje uređujete. Ovaj smo put, ipak, zapanjeni činjenicom da je „ubojito pero“ usmjereno protiv novinarskog autoriteta kakav je Gojko Berić", stoji u saopćenju.

"Dovesti u vezu Gojka Berića sa kasnim suprotstvaljanjem „Miloševićevim velikosrpskim orgijama“, čovjeka koji se, među rijetkima u ovoj zemlji, najdecidnije i najdosljednije suprotstavljao srpskom nacionalizmu i srbijanskoj hegemonističkoj politici prema BiH, može samo osoba koja ništa ne zna o povijesti bh.novinarstva i koja je i to ništa spremna podrediti političkim ciljevima Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost BiH i vlasnika Dnevnog avaza. Iza pokušaja odstrela Gojka Berića ne krije se ništa drugo nego žal za vremenima u kojima su se međusobno hranili i podržavali svi naši „izmi“", rekli su iz udruženja BH novinari.

Iz udruženja upozoravaju da Numanović nosi najviši stupanj odgovornosti za sadržaje tekstova koje uređuje.

"Kolega Numanoviću, očekujemo od Vas da sa ozbiljnošću razmotrite ovo naše pismo u kontekstu etičkog kodeksa koji je potpisao Dnevni avaz i da prizovete u sjećanje novinarske sudbine prethodnika na uredničkoj poziciji na kojoj ste Vi sada. Nakon toga Vam neće biti teško odgovoriti na pitanje stojite li kao čovjek i novinar iza takvih tekstova i takve uredničke politike", pišu na kraju.

U saopćenju su potpisani Članovi Upravnog odbora i Sekretarijata BH novinari :

Milkica Milojević, Banja Luka
Dženana Karup – Druško, Sarajevo
Marko Divković, Tuzla
Mirza Sadiković, Bihać
Josip Blažević, Mostar
Vladimir Šušak, Banja Luka
Velida Kulenović, Zenica
Fuad Kovačević, Sarajevo
Tihomir Bijelić, Brčko Distrikt
Belmin Karamehmedović, Sarajevo
Sandra Josović, Banja Luka
Aleksandar Hršum Sarajevo
Vlatko Vukotić, Banja Luka
Ahmed Burić, Sarajevo
Borka Rudić, Sarajevo

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak