BH novinari osuđuju nezakonito traženje informacija vezanih za proteste

Radiosarajevo.ba
BH novinari osuđuju nezakonito traženje informacija vezanih za proteste

Upravni odbor Udruženja BH novinari obratio se danas direktoru Federalne uprave policije (FUP) Draganu Lukaču i federalnom ministru unutrašnjih poslova Predragu Kurtešu.

Zahtjev UO Udruženja je da, u skladu sa svojim nadležnostima i zapovjednoj hijerarhiji, zaustave pokušaje policajaca da neformalnim i ''prijateljskim'' ubjeđivanjima dobiju od novinara snimke demonstracija, brojeve telefona pojedinih novinara ili da pristanu svjedočiti u slučajevima istrage o krivičnim djelima zabilježenim tokom demonstracija. 

Naveli su da prema informacijama kojima trenutno raspolažu, neformalni susreti policajaca i novinara počeli su u Tuzli, gdje je policija od jednog novinara tražila podatke sa demonstracija kao i detaljne informacije o Udruzi BH novinari, načinu donošenja odluka unutar te asocijacije kao i poziciji i ulozi određenih osoba. 

"Ovakva isljeđivanja, bez naloga i zakonom propisanih procedura saslušanja, smatramo protuzakonitim postupcima, pritiskom policije i najrigidnijim kršenjem prava na slobodu izražavanja i dostojanstvo novinara", naveli su u današnjem saopćenju. 

Kazali su i da će kao legalisti i novinari podržati zakonit rad policije u vezi sa slučajevima otkrivanja krivičnih djela počinjenih u Tuzli, Sarajevu ili drugim gradovima, ali da nikada neće pristati na nezakonita postupanja policajaca, uznemiravanje novinara i pokušaje njihovog denunciranja. 

Naglasili su da će se posebno oduprijeti svakom pokušaju zastrašivanja novinara kako bi odustali od etičkih principa i vjerodostojnosti novinarske profesije, odnosno izvještavanja u interesu bh. građana i cjelokupne javnosti. 

"Gospodo Lukač i Kurteš, upozoravamo i vas i vaše kolege kako ćemo, ukoliko se nastave pritisci policije na novinare u Tuzli ili bilo kojem drugom gradu Federacije BiH, najodlučnije reagirati i zatražiti zaštitu od međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu medija i slobode izražavanja", akcentirano je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak