Bh. naučnici otkrili nove organizme!

Radiosarajevo.ba
Bh. naučnici otkrili nove organizme!

Bosna i Hercegovina je sa 0,1 posto BDP-a za nauku na samom dnu evropske prakse. Novca nema ni za osnovne potrebe, a kamoli za one naučne. Inovatori, biolozi i brojni drugi briljantni umovi tako najčešće odlaze iz zemlje, živeći svoje snove što dalje od Bosne, a i Hercegovine.

Iz ovih razloga današnja vijest kako su bh. naučnici pronašli nove organizme neobično jako je odjeknula našim medijskim prostorom. Naime, magistrica biologije iz Sarajeva Tatjana Kapetanović je zajedno sa timom međunarodnih naučnika, koji je vodila, pronašladvije nove vrste algi na tresetištu zaštićenog područja Bijambare, kod Sarajeva.

Nove vrste su nazvane Sellaphora bosniaca Kapetanović & Jahn i Sellaphora hafnerae Kapetanović & Jahn. Posljednja je nazvana u čast prof. dr. Dubravke Hafner, naučnice koja je cijeli radni život posvetila algama u našoj zemlji. 

Pored toga je 45 vrsta izdvojeno kao nove za područje BiH (npr. Navicula digitulus ili Placoneis hambergii). 

"Nepoznavanje našeg prirodnog bogatstva vodi nekontroliranom gospodarenju biodiverzitetom i čini javnost neobrazovanu o vlastitom okolišu. Takvo stanje vodi do opadanja broja vrsta i nedovoljne zaštite. BiH je jedna od rijetkih zemalja koja nema popis vrsta flore i faune, a rijetki su i napori sistematizacije podataka o određenim skupinama. Planiranje očuvanja biodiverziteta može biti 'ozbiljno' tek onda kad budemo znali kakvim biodiverzitetom raspolažemo", izjavila je magistrica Kapetanović za novinsku agenciju Fena. 

Ovo naučno otkriće objavljeno je pod naslovom „Diatoms in a poor fen of Bijambare protected landscape, Bosnia & Herzegovina“ u predzadnjem broju renomiranog internacionalnog naučnog časopisa Nova Hedwigia. Tekst su potpisali Tatjana Kapetanović (Fond za zaštitu okoliša FBiH), Regine Jahn (BGBM Berlin), Sulejman Redžić (PMF Sarajevo) i Marina Carić (Institut za more i priobalje iz Dubrovnika). 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak