Bh. lažni azilanti se vraćaju iz Švedske

Radiosarajevo.ba
Bh. lažni azilanti se vraćaju iz Švedske

Šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić potvrdio je danas Feni informacije da je u toku masovniji povratak državljana BiH, većinom Roma, iz Švedske, gdje su nezakonito tražili azil.
 
- Budući da su u Švedskoj procedure rješavanja zahtjeva za azil znatno ubrzane, to se i deportacije građana BiH koji su nezakonito tražili azil dešavaju ubrzano i u sve većem broju, kazao je on.
 
Prema podacima švedskih migracijskih vlasti, u prošloj godini je 980 osoba iz BiH tražilo azil u ovoj zemlji, ali pošto se BiH smatra sigurnom zemljom svi će biti vraćeni u BiH.
 
Dautbašić naglašava da ovo ne ugrožava bezvizni režim sa zemljama Schengenskog ugovora, tim prije što je pravovremenom akcijom Monitoring tima i agencija za provođenje zakona broj nezakonitih azilanata znatno smanjen u prva dva mjseca ove godine.
 
Informaciju o masovnijem vraćanju državljana BiH iz Švedske Fena je najprije dobila iz Evropskog pokreta u BiH. Predsjednik ove organizacije Predrag Praštalo je izjavio da su ove deportacije još jedan dokaz da građani BiH ne mogu dobiti azil u zemljama EU i opomena onima koji misle zloupotrebljavati bezvizni režim da će biti vraćeni. Inače, sa internet stranice ove organizacije od danas se može skinuti radioporuka koja, između ostalog, sadrži i upozorenje protiv zloupotrebe bezviznog režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak