Bh. graničar falsifikovao diplomu i dobio otkaz

Radiosarajevo.ba
Bh. graničar falsifikovao diplomu i dobio otkaz


Policijski službenik Granične policije Bosne i Hercegovine D. I. (1972.) dobio je otkaz sa funkcije policajca za nadzor i kontrolu prelaska državne granice u Jedinici granične policije Velika Kladuša.

Disciplinska komisija Granične policije BiH kaznu je izrekla jer je disciplinskim postupkom utvrđeno da je počinio teže povrede službene dužnosti: ponašanje koje narušava ugled policijskog tijela i davanje netačnih podataka koji utječu na donošenje odluka nadležnih tijela ili izazivaju druge štetne posljedice.

Naime, provedenim istragom utvrđeno je da D. I. (1972.) nije zakonito stekao svjedodžbu o završnom ispitu Škole za opće obrazovanje radnika Radničkog i narodnog sveučilišta Moša Pijade u Zagrebu koju je priložio pri zasnivanju radnog odnosa u Graničnoj policiji BiH.

Donošenju disciplinske mjere prethodilo je i rješenje o privremenoj suspenziji D.I. koje je direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio 13. juna ove godine.

Prethodno je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona otvorilo istragu protiv D.I. radi postojanja osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu 'krivotvorenje isprave', saopćeno je iz Granične policije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak