Bh. građani u stanju apatije – gore od depresije

Radiosarajevo.ba
Bh. građani u stanju apatije – gore od depresije

Među ovdašnjim stanovništvom prisutno je teško stanje apatije, što je gori osjećaj od depresije, a, prema mišljenju stručnjaka, na to najviše utječe osjećaj beznađa, koje je prisutno niz godina. 

"Depresija je već definirana, dijagnosticirana i znamo šta sve podrazumijeva i kako se manifestira. Stanje apatije je opća konfuzija, ne možete pretpostaviti u kojem pravcu će osoba krenuti u apatičnom stanju. Hoće li krenuti protiv sebe ili protiv okruženja. To je taj dvojaki nagon", kaže klinički psiholog Čedomir Novaković

On u izjavi za novinsku agenciju Fena pojašnjava da apatiju stvara osjećaj beznađa, što je u našem društvu prisutno godinama: "Imamo dugi ratni i poslijeratni period gdje je gotovo sve nametnuto i gdje pojedinac ili osoba ne može puno učiniti. Osjećaj nemoći je najteži osjećaj za razumnog čovjeka."

Stručnjaci su mišljenja da je spašena svaka osoba koja, u takvom stanju, ima snage da potraži stručnu pomoć. Ističu da je dobra navika uvijek imati i prijatelja pri ruci, s kojim se može razgovarati o zadovoljstvima, ali i o problemima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak