Bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu nije ugrožen

Radiosarajevo.ba
Bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu nije ugrožen

Ako je suditi prema evropskim agencijama koje prate trendove imigracija i azila, bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu nije ugrožen. Ipak, iako brojke idu u prilog BiH i slobodnom putovanju građana naše države u zemlje Šengenskog sporazuma, činjenica da se naša zemlja drži u paketu zapadnog Balkana ne ide nam u prilog, piše danas Dnevni avaz

Evropski ured za azil i podršku (European Asvlum Su-pport Office) u svom izvještaju od petog oktobra ističe da je u prvih šest mjeseci zabilježen pad tražilaca azila iz BiH. Dok je za prva tri mjeseca 2013. on iznosio devet posto od ukupnog broja apli-kanata sa zapadnog Balkana, u drugom tromjesečju iznosi svega šest posto, javlja Fena

U brojkama, oko hiljadu državljana BiH zakucalo je na vrata EU sa zahtjevom za azil. Od zapadnobalkanskih zemalja, samo Crna Gora ima mani broj tražilaca azila nego BiH. Iz EASO-a ističu da je do sada svega četiri posto zahtjeva za azil odobreno državljanima ovog regiona. Isti izvor, pozivajući se na podatke Eurostata, statističkog ureda Evropske unije, naglašava da se „zapadni Balkan već sedam godina čvrsto nalazi u samom vrhu tražilaca azila u EU".

Za prvu polovinu ove godine ovaj izvor ističe dva fenomena. Nagli priliv azilanata iz Rusije, uglavnom Čečena, potisnuo je naš region s drugog na treće mjesto. S druge strane, masovna najezda državljana Kosova novina je koja se posebno analizirala u izvjštaju za migracijske trengove u drugih šest mjeseci ove godine.

Statistički, drugo tromjesečje završeno je podacima da 47 procenata tražilaca azila sa zapadnog Balkana otpada na Kosovare. Srbija se i dalje stabilno drži na drugom mjestu sa 19 posto aplikacija, dok je Albanija sa 16 procenata s treće pozicije potisnula Makedoniju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak