Bez srednje škole 1,7 miliona građana BiH

Radiosarajevo.ba
Bez srednje škole 1,7 miliona građana BiH

Oko 43,2 posto radno sposobnih bh. građana i građanki ima samo diplomu osnovne škole, ili nema čak ni tu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, pišu Nezavisne novine. Kako se procjenjuje da u našoj zemlji živi oko 3,8 miliona ljudi, to bi značilo da srednjoškolsko obrazovanje nikada nije steklo gotovo 1,7 miliona bh. građana.

Stručnjaci se slažu da populacija BiH po obrazovanju zauzima dno evropske ljestvice, te ističu da zbog takvog stanja trpi i bh. privreda.

Oko 32,2 posto muškaraca u našoj zemlji nema završenu srednju školu, a još je alarmantniji podatak Agencije prema kojem čak 53,5 posto radno sposobnih žena ima tek osnovnu školu.

Doškolovavanje i prekvalifikacija

Mirko Banjac, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, ističe da je ova problematika uzela maha ne samo u BiH, nego i na cijelom Balkanu.

"Obrazovanje se ne shvata vrijednošću, a jedan od indikatora je to što je Balkan preplavljen kupljenim diplomama. Moram vam kazati, ako smo mi ušli u 21. vijek i ako ne shvatamo da čovjek vrijedi koliko zna, onda je nesreća zadesila našu zemlju i moraćemo raditi na tome da to stanje bude promijenjeno", ističe Banjac.

Tračak nade, ipak, postoji, jer kako tvrde u centrima za obrazovanje odraslih interesovanje za doškolovavanje i prekvalifikaciju je veliko.

"Veliki je broj onih koji imaju završenu osnovnu školu, a žele da se doškolovavaju. Međutim, kada ti ljudi dolaze, a imaju 30 do 40 godina, gledaju da se to završi što brže, pa neki od njih i odustanu", naglašava Sead Korjenić, osnivač Centra za obrazovanje odraslih Gračanica.

U kolikoj je BiH dubiozi kada je u pitanju obrazovanje njenih građana najbolje oslikava podatak da je, iako je prošla prva decenija 21. vijeka, u našoj zemlji potpuno nepismeno 5,4 posto stanovnika. Prema posljednjim istraživanjima UN-a, to su prije svega stariji građani, koji nisu imali uslove ni za osnovno školovanje, te Romi.

Zabrinjavajuća statistika izgleda ovako:

5,4% stanovnika nepismeno u BiH

32,2% muškaraca nisu završili srednju školu

53,5% žena ima samo osnovnu školu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak