Bez posla u BiH 194 magistra i šest doktora nauka

Radiosarajevo.ba
Bez posla u BiH 194 magistra i šest doktora nauka

U posljednjih šest mjeseci, na evidencijama entitetskih zavoda za zapošljavanje zabilježeno je povećanje broja nezaposlenih, odnosno prijavljenih lica.

U Federalnom zavodu za zapošljavanje kažu da je u januaru na evidenciji bilo prijavljeno 357.664 nezaposlenih osoba. U februaru su na evidencijama ukupno bila prijavljena 132 magistra i četiri doktora nauka.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, prošlog mjeseca na evidenciji je bilo 150.036 nezaposlenih, za 2.220 lica više nego mjesec dana ranije. Čak 5.520 je s visokom stručnom spremom, a evidentirano je i 60 magistara i dva doktora nauka.

U Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, na evidenciji Zavoda u februaru je bilo 11.016 lica, od čega je njih 280 s visokom stručnom spremom, te dva magistra.

Gledano za cijelu BiH, to znači da je prošlog mjeseca na biroima bilo evidentirano 194 magistra, i šest doktora nauka. Koliko je situacija, kada je riječ o nezaposlenosti u našoj zemlji, razočaravajuća dovoljno dobro oslikavaju i informacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koje kažu da je u BiH u januaru bez posla bilo 516.321 lice, od čega 25.283 s fakultetskim obrazovanjem.

Prema podacima do kojih su došle Nezavisne novine na portalu posao.ba, na tom portalu trenutno je registrovano čak oko 122.200 biografija, a svakog dana se registruje oko 100 novih u potrazi za novim poslom.

"U prosjeku, poslodavci primaju oko 30 prijava za jednu poziciju, iako taj broj varira u zavisnosti od pozicije. Nekada se dešavalo da za određenu poziciju aplicira čak 200 osoba", rekla je Vedrana Maglajlija specijalista za odnose s javnošću na portalu posao.ba.

Preko 50 posto članova koji traže postao na ovaj način ima visoku stručnu spremu.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak