Bez političkih govora na mezarju u Potočarima

Radiosarajevo.ba
Bez političkih govora na mezarju u Potočarima


Tokom ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na samom mezarju neće biti političkih govora, javlja u nedjelju Dnevni avaz.

Gosti i zvaničnici obratit će se okupljenima u hali nekadašnje Fabrike akumulatora

Ovogodišnjem obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula u Potočarima, prema relevantnim procjenama, očekuje se prisustvo nekoliko desetina hiljada članova porodica žrtava, kao i prijatelja Srebrenice iz cijelog svijeta.

I ove godine u kompleksu Memorijalnog centra Potočari planiran je ukop više od 600 identificiranih žrtava, čiju će dženazu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovat će najveći broj ambasadora stranih zemalja akreditiranih u BiH i zemljama regiona, ali za sada nije najavljen dolazak visokih političkih zvaničnika njihovih zemalja, kao što je to ranije bio slučaj.

Iako je prije dvadesetak dana iz krugova bliskih bošnjačkom članu Predsjedništva BiH procurila informacija da bi dženazi u Potočarima 11. jula mogao prisustvovati predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad, što su pojedini mediji u BiH i objavili, ovu informaciju do sada niko u BiH još nije zvanično potvrdio, ali ni demantirao.

Također, nema potvrde ranije informacije da bi komemoraciji u Potočarima mogla prisustvovati zvanična delegacija Crne Gore, na čelu sa Milom Đukanovićem, kao ni informacija o tome hoće li susjedne Srbija i Hrvatska imati u Potočarima svoja državna izaslanstva.

Poznato je da je dolazak u Potočare potvrdio predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek, kao i baronesa Sayeeda Warsi, ministrica bez portfelja u vladi Velike Britanije.

Buzek će, uz ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon, biti jedan od govornika na komemoraciji žrtvama genocida. Također, na komemoraciji bi se trebali obratiti zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Inače, za razliku od prethodnih godina, program obilježavanja genocida u Srebrenici bit će i fizički razdvojen na vjerski i komemorativni.

Vjerski dio, kao i do sada, odvijat će se u prostoru musale i mezarja, a podrazumijevat će klanjanje dženaze te učenje "srebreničke dove", koju će proučiti reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, nakon čega će biti obavljen ukop žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak