Bevandina odluka nije destruktivna po vitalni interes

Radiosarajevo.ba
Bevandina odluka nije destruktivna po vitalni interes

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj plenarnoj sjednici donio Odluku prema kojoj predložena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara nije destruktivna za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Ovo je nakon okončanja sjednice novinarima kazao registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, pojašnjavajući da se procedura daljnjeg usvajanja Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH treba obaviti u skladu sa određenim odredbama Ustava BiH.

„To znači da je za odluku potrebno da glasa većina delegata koji su prisutni i koji glasaju, pri čemu bi trebalo da to uključuje i najmanje jednu trećinu glasova članova Doma iz svakog entiteta, odnosno da protiv ne glasa više od dvije trećine članova Doma iz svakog „entiteta, precizira Mijan. 

Zahtjev koji je Ustavni sud BiH razmatrao odnosi se na odluku kojom se smjenjuju s dužnosti ministri sigurnosti i odbrane BiH Sadik AhmetovićMuhamed Ibrahimović te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, objavila je novinska agencija Fena.

SDA je zasad bez komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak