Bevanda smijenio ministre iz SDA

Radiosarajevo.ba
Bevanda smijenio ministre iz SDA


Uz totalni pravno-birokratsko-politički haos na federalnom nivou, u vrelim ljetnim danima političku ću temperaturu podići i smjena ministara iz SDA na državnom nivou.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas proceduru za smjenu dva državna ministara i jednog zamjenika ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA), što je zvaničnim dopisom 31. maja ove godine zatražio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Ovo je za agenciju Anadolija (AA) danas potvrdio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Lagumdžija je tada tražio smjenu ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

"Na razini BiH imat ćemo slične aktivnosti kao u Federaciji BiH. Državna vlast je vezna s federalnom vlašću. Ta procedura  će se, dakle, danas pokrenuti, a onda ćemo vidjeti. Vrlo jasna je ustavna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH. Meni se čini da tu ne bi trebalo biti većih problema", izjavio je Čović za AA.

Komentirajući krizu vlasti nakon početka rekonstrukcije Vlade FBiH, Čović je iznio uvjerenje da će situacija u koju je upala nova parlamentarna većina biti što prije riješena.

"Vlada FBiH će zasjedati. Koliko sam informiran, imaju dovoljno članova Vlade koji mogu donositi odluke. Čak i oni ministri koji su otišli, ponovo najavljuju dolazak. Vlada se što prije treba rekonstruirati. Ljudi koji su, koristeći papire iz arhiva, pokušali izvršiti smjene nekih ministara, dali su sliku svoga viđenja FBiH. Ušlo se u fazu grubih kršenja Ustava. Vjerojatno će se o tome imati što kazati i na sjednici Parlamenta FBiH koja sutra treba biti održana", kazao je Ćović.

Prema njemu, kombinirajući parlamentarni rad i postojeće strukture Vlade FBiH, proces promjene vlasti u većem bh. entitetu može se brzo privesti kraju.

"Ne treba biti naivan. Previše je toga zakuhano. Previše toga sada ide prema pravosudnim institucijama, s obje strane. To uvelike komplicira odnose i to u teškom vremenu kada trebamo otići u Bruxelles i kazati što radimo u BiH. To ruši ionako nizak ugled svih nas koji smo u vlasti.  Sutrašnja sjednica Parlamenta FBiH može biti izlaz. Ako naše stranke imaju parlamentarnu većinu za drugačije strukture vlasti, onda im to treba omočiti. Ako se neće poštovati većina u Parlamentu FBiH, uzaludno je tražiti izlazak iz krize. Što se prije oslobodimo ove situacije, bit će lakše da se uhvatimo u koštac s normalnim problemima zemlje", ocijenio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak