Bevanda se i dalje potpisuje kao dopremijer

Radiosarajevo.ba
Bevanda se i dalje potpisuje kao dopremijer

Vjekoslav Bevanda, dosadašnji dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ministar finansija, uputio je prigovor direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču jer ta uprava od danas prestaje pružati Bevandi osobno osiguranje i osiguranje objekta, koje je imao na funkciji dopremijera.
 
Ta uprava obavijestila je jučer Bevandu (o prestanku osiguranja) dopisom koji je potpisao direktor Lukač i pozvala se na to da je 17. marta održana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije i da su imenovani novi dopremijeri Federacije u postizbornom mandatu.
 
Međutim, Bevanda smatra da je to imenovanje obavljeno protivustavno.
 
"Iznenađen sam, a ujedno i zabrinut brzinom Vašeg djelovanja o pitanju mojeg osiguranja uprkos činjenici da je proces imenovanja dopremijera u Vladi Federacije BiH izvršen suprotno Ustavu Federacije BiH i da su tim povodom uložena odgovorajajuća pravna sredstva nadležnim institucijama - Ustavnom sudu Federacije BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, o čemu biste morali biti upoznati, s obzirom na poziciju koju obnašate. (…) Zaštita ustavnog poretka i zakona podrazumijeva prioritetnu zadaću svake institucije, a posebice institucije kojom rukovodite", navodi Vjekoslav Bevanda u prigovoru koji je uputio Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije. 
 
Bevanda dalje navodi da je akt ovog njegovog prigovora ovjeren samo njegovim potpisom jer mu je Sekretarijat Federalne vlade onemogućio da ga ovjeri Vladinim pečatom.
 
Potpisavši se kao dopremijer, Bevanda je još naveo da njegov dopis treba dostaviti i Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno ministru Sadiku Ahmetoviću, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, direktoru Almiru Džuvi, visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku, kao i SIPA-i, odnosno direktoru Mirku Lujiću.
 
Ovim Bevandinim činom postaje jasnije kako će HDZ i njegovi kadrovi djelovati u narednom periodu, prije nego se Ustavni sud Federacije BiH izjasni o (ne)legalnosti vlasti koja je formirana u Federaciji.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak