Bevanda: Početak pregovora Srbije sa EU pozitivan za BiH

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Početak pregovora Srbije sa EU pozitivan za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je čestitku Vladi i građanima Republike Srbije na historijskom datumu za njihovu državu, kada su počeli pristupni pregovori sa Evropskom unijom.

"Svako napredovanje, svaki progres i pozitivno ostvarenje je odlična vijest. Pa je time upravo i ova vijest od velikog značaja za cijelu našu regiju i naravno za BiH", kazao je Bevanda u izjavi za Fenu.

Smatra da se početak pregovora Republike Srbije sa Europskom unijom može samo pozitivno odraziti po BiH i to po nekoliko osnova.

"Prvenstveno, jer stabilna regija i progresivan razvoj susjeda daje stabilnost u političkom, socijalnom i ekonomskom smislu, od kojih BiH može imati samo koristi. Zatim, promatrajući vanjsku politiku Europske unije, njihov cilj integracije balkanske regije u Europsku uniju, ovime daje novi zamah da se više fokusa, napora, pomoći i prijateljstva pokaže prema BiH", kaže Bevanda.

Navodi da ne treba, također, zanemariti i činjenicu da BiH već osjeća pozitivne utjecaje koje Hrvatska vrši u institucijama Europske unije, a u cilju stabilizacije svojih granica i brže integracije BiH prema europskom putu.

"I upravo se svi ovi efekti mogu očekivati i od strane Srbije kako se oni budu približavali i kad su budu integrirali u EU. U konačnici i na unutarnjem planu moraju se očekivati pozitivni odjeci i rad i volja svih, budući da i novi komšija ide korak dalje u europskim integracijama, a time se pojačava fokus na bh političare i institucije da rade svoj posao odgovorno i profesionalno kako bi i BiH postala član obitelji zemalja Europske unije", zaključio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak