Bevanda: Neki političari se ulaguju borcima

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Neki političari se ulaguju borcima

Poznato je da je vlast u Federaciji makroekonomsku stabilnost privremeno kupila dodatnim zaduženjem kod MMF-a. Međutim, bolne reforme, očigledno, još neće početi jer su parlamentarci ponovo ustuknuli pred prijetnjama boračkih organizacija. Naredne tranše MMF-a i Svjetske banke dovedene su u pitanje, kao i nakon protesta Zlatnih ljiljana 1. oktobra.

Nakon što su parlamentarci pred prijetnjama boračkih udruženja odlučili ponovo vratiti Vladi na doradu set boračkih zakona, premijer i borački ministar Zahid Crnkić održali su sastanak sa boračkim udrugama i taj dijalog će se nastaviti narednih dana, nakon toga Vlada će se odlučiti da li će ostati pri prijedlozima ili ne, kazao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda za Dnevnik 2 Federalne televizije,.

Svi čekaju odluku Svjetske banke

„Svjetska banka je jasno, i to je u dokumentu koji je potpisan u Washingtonu, definirala 26. februara kao krajnji rok za objavu ovih zakona. Ukoliko to ne bude, Svjetska banka će se povući iz ovog aranžama. MMF čeka šta će biti sa Svjetskom bankom i EBRD je odgodio misiju. Vlada je sve ove zakone usvojila prije 10 dana i uputila Parlamentu“, naglašava on.

„Ako dođe do povlačenja Svjetske banke i MMF-a iz pregovora, vanjski i unutrašnji dug su prioriteti. Vanjski dug se mora izmiriti - on se izmiruje sa nivoa države, a država odmah tereti naš račun“, kaže Bevanda.

Neupitno je da će to imati posljedice na sve kategorije, odnosno na sve ostale proračunske pozicije, koje će morati biti smanjene.

„Ministarstvo finansija je uputilo Vladi dokument u kojem se vidi da će, ukoliko izostane ovih 335 miliona od Svjetske banke i MMF-a, nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga i ukidanja dijela prijenosa kantonima, koji će zbog toga doživjeti još težu situaciju, doći do smanjenje svih budžetskih stavki za 18,5 posto“, tvrdi Bevanda.

Ništa od planiranih budžeta

Sasvim je jasno da do kraja godine niko neće imati apsolutno sve ono što je bilo predviđeno proračunom za ovu godinu.

„Ako propadne aranžman sa MMF-om i ukoliko izostanu prihodi, zakonska je obaveza da se napravi rebalans. Kako će on biti skrojen, to će na kraju Parlament odlučiti. U svakom slučaju, ukoliko nema prihoda, rashodi se moraju rezati u istom nivou“, kaže Bevanda.

„Mislim da je situacija dodatno otežana samim tim što je ovo izborna godina, gdje polako svi ulaze u politiziranje, neće niko da gleda brojke. Bojim se da je pomalo i politička neodgovornost na djelu i da to može rezultirati velikim problemima. Ja kažem da ništa neće dobiti onaj ko se privremeno bude ulagivao svim ovim kategorijama jer dugoročno ćemo svi izgubiti“, upozorava federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda na kraju.

Došlo i do raskola među borcima

Federalna TV saznaje da je upitna sudbina aranžmana sa MMF-om dovela i do raskola među boračkim organizacijama. Koordinacija boračko-braniteljskih saveza Udruženja Unsko-sanskog kantona pisala je premijeru i navela da u potpunosti daju podršku Vladi Federacije u pogledu izmjena boračkih zakona.

Premijer Mustafa Mujezinović održao je vanrednu press-konferenciju i prvi put priznao da vidi probleme. Ako izgubimo kredite međunarodnih monetarnih institucija, slijedi privredni kolaps, priznao je Mujezinović.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak