Bevanda i Tihić: Dobra vjera i časne namjere

Radiosarajevo.ba
Bevanda i Tihić: Dobra vjera i časne namjere

 

Sve ono što je ugrađeno u dogovor i potpisani sporazum lidera šest političkih stranaka je prioritet, a prioritet svih prioriteta je da saniramo situaciju koja se dešava sa državnim budžetom, izjavio je mandatar Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas u Sarajevu nakon obavljenih konsultacija s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem

„U dobroj vjeri i sa časnim namjerama nadam se da ću sa ovom ekipom vrlo uspješno surađivati“, kazao je Bevanda.

Tihić je nakon sastanka kazao da je, pored uspostave državne vlasti, razgovarano o prioritetnim ciljevima Vlade BiH kao što su zakoni o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći te o pitanju budžeta za 2012, javila je novinska agencija Fena.

„Nalazimo se u zaostatku od godinu dana kad Vijeće ministara nije radilo u punom kapacitetu tako da sada predstoji puno posla, puno obaveza u pravcu, kako integracije BiH ka EU tako isto i unutrašnje integracije i, u onom prostoru kako to Ustav nalaže, što bolje koordinacije Vijeća ministara s entitetskim, odnosno kantonalnim vladama“, kazao je Tihić koji za Bevandu cijeni da je ličnost koja može s uspjehom obnašati funkciju premijera. 

On je dodao da o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći već postoji politički dogovor i on treba samo da se realizira. Što se tiče budžeta, Tihić smatra „da će biti dovoljno znanja, mudrosti i spremnosti da se postigne dogovor za budžet za 2012“.

Tihić je danas Bevandi predao pismeni akt o kandidatima za Vijeće ministara iz SDA. Sadik Ahmetović je kandidat za ministra sigurnosti, Muhamed Ibrahimavić za ministra odbrane BiH, a Fuad Kasumović za zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Bevanda je danas popodne nastavio konsultacije i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Čović je Bevandi dostavio imena kandidata za Vijeće ministara BiH i to Barišu Čolaka za ministra pravde, te Marinu Pendeš za zamjenicu ministra odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak