Beriz Belkić: SBiH ostaje u opoziciji

Radiosarajevo.ba
Beriz Belkić: SBiH ostaje u opoziciji

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić izjavio je danas Srni da ova stranka još nije dobila poziv za sastanak sa dva HDZ-a, ali da u principu učestvuje u svim konstruktivnim razgovorima o prevazilaženju političke krize u BiH, mada čvrsto ostaje pri odluci da naredne četiri godine djeluje u opoziciji.

 ''Prema našoj ocjeni, politička situacija je veoma ozbiljna, a posebno nas brine što se ne razgovara o institucijama BiH ili se jako malo govori o tome. Mi smo spremni da damo svoj konstruktivan doprinos i pomognemo da se uspostave institucije BiH, mada ostajemo pri ranijoj odluci da ćemo naredne četiri godine opoziciono djelovati'', rekao je Belkić.

Prema njegovim riječima, konstruktivan pristup i doprinos Stranke za BiH prema inicijativi dva HDZ-a za uspostavljanje vlasti na nivou BiH zavisiće i od ''odnosa tih apsiranata na vlast prema nekim ključnim pitanjima, kao što su državna imovina, popis stanovništva, energetski sektor i drugo''.

''Kada dobijemo poziv za taj sastanak, mi ćemo ga na organima stranke razmotriti i, najvjerovatnije, odazvati se i učestvovati prema pomenutom konceptu'', naveo je Belkić.

 On je izrazio razočarenje i zabrinutost Stranke za BiH zbog činjenice da se "u procesu provođenja izbornih rezultata u FBiH izašlo iz okvira vladavine prava", i to još od decembra prošle godine kada je trebalo izvršiti izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, pa do posljednjih sjednica oba doma i formiranja Vlade FBiH.

 ''Zbog svega toga nadamo se da će Ustavni sud Federacije BiH, kao i druge nadležne institucije pravovremeno i korektno reagovati'', naglasio je Belkić.

Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 najavili su da bi ove sedmice trebalo da sa SNSD-om, SDS-om, Savezom za bolju budućnost BiH i Strankom za BiH počnu razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH, ali bez stranaka okupljenih oko SDP-a BiH.

Dva HDZ-a ovu inicijativu, kojom žele zaobići "platformaše" u formiranju novog Savjeta ministara BiH, predstavljaju kao jedan od legalnih odgovora na ''neustavno i nezakonito formiranje vlasti u Federaciji BiH'', ne isključujući ni mogućnost održavanja novih izbora.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak